Keeping of sweet cherry varieties packaged in technological foil
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43907089" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43907089 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Uchovatelnost odrůd třešní balených do technologické fólie
Original language description
Plody sedmi odrůd třešní ('Burlat', 'Vanda', 'Těchlovan', 'Napoleonova', 'Kordia', 'Regina','Sweet heart') byly sklízeny v optimální době sklizně a skladovány ve fólii Xtend a v kontrole po dobu 55-60 dnů v teplotě 1 oC pro zkoumanou odrůdu. Kvalita plodů třešní byla zjišťována měřením koncentrace CO2, hmotnostními ztrátami, rozpustnou sušinou, pevností plodů a jakostí stopky. Během chladírenského skladování kontrolní plody vykazovaly nižší intenzitu dýchání, vysoké hmotnostní ztráty, hnědnutí stopky a vyšší hodnoty rozpustné sušiny. Plody bez fólie vykazovaly viditelné znaky vadnutí a s tím spojenou ztráta vody a turgescentnosti plodu. Mezi ošetřenými a kontrolními plody byla pevnost statisticky nevýznamná. Naopak balení do folie Xtend oddálilo posklizňové ztráty kvality a skladovatelnost byla prodloužena. Pokud jde o hnědnutí stopky, senzorická analýza ukázala příznivý účinek Xtend folie na uchování vizuálních vlastností plodů.
Czech name
Uchovatelnost odrůd třešní balených do technologické fólie
Czech description
Plody sedmi odrůd třešní ('Burlat', 'Vanda', 'Těchlovan', 'Napoleonova', 'Kordia', 'Regina','Sweet heart') byly sklízeny v optimální době sklizně a skladovány ve fólii Xtend a v kontrole po dobu 55-60 dnů v teplotě 1 oC pro zkoumanou odrůdu. Kvalita plodů třešní byla zjišťována měřením koncentrace CO2, hmotnostními ztrátami, rozpustnou sušinou, pevností plodů a jakostí stopky. Během chladírenského skladování kontrolní plody vykazovaly nižší intenzitu dýchání, vysoké hmotnostní ztráty, hnědnutí stopky a vyšší hodnoty rozpustné sušiny. Plody bez fólie vykazovaly viditelné znaky vadnutí a s tím spojenou ztráta vody a turgescentnosti plodu. Mezi ošetřenými a kontrolními plody byla pevnost statisticky nevýznamná. Naopak balení do folie Xtend oddálilo posklizňové ztráty kvality a skladovatelnost byla prodloužena. Pokud jde o hnědnutí stopky, senzorická analýza ukázala příznivý účinek Xtend folie na uchování vizuálních vlastností plodů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Solving of current problems of the sweat and sour cherry cultivation with commercial fruit quality focused on environmental favourable techniques</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
130-137
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—