All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Keeping of sweet cherry varieties packaged in technological foil

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43907089" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43907089 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Uchovatelnost odrůd třešní balených do technologické fólie

  • Original language description

    Plody sedmi odrůd třešní ('Burlat', 'Vanda', 'Těchlovan', 'Napoleonova', 'Kordia', 'Regina','Sweet heart') byly sklízeny v optimální době sklizně a skladovány ve fólii Xtend a v kontrole po dobu 55-60 dnů v teplotě 1 oC pro zkoumanou odrůdu. Kvalita plodů třešní byla zjišťována měřením koncentrace CO2, hmotnostními ztrátami, rozpustnou sušinou, pevností plodů a jakostí stopky. Během chladírenského skladování kontrolní plody vykazovaly nižší intenzitu dýchání, vysoké hmotnostní ztráty, hnědnutí stopky a vyšší hodnoty rozpustné sušiny. Plody bez fólie vykazovaly viditelné znaky vadnutí a s tím spojenou ztráta vody a turgescentnosti plodu. Mezi ošetřenými a kontrolními plody byla pevnost statisticky nevýznamná. Naopak balení do folie Xtend oddálilo posklizňové ztráty kvality a skladovatelnost byla prodloužena. Pokud jde o hnědnutí stopky, senzorická analýza ukázala příznivý účinek Xtend folie na uchování vizuálních vlastností plodů.

  • Czech name

    Uchovatelnost odrůd třešní balených do technologické fólie

  • Czech description

    Plody sedmi odrůd třešní ('Burlat', 'Vanda', 'Těchlovan', 'Napoleonova', 'Kordia', 'Regina','Sweet heart') byly sklízeny v optimální době sklizně a skladovány ve fólii Xtend a v kontrole po dobu 55-60 dnů v teplotě 1 oC pro zkoumanou odrůdu. Kvalita plodů třešní byla zjišťována měřením koncentrace CO2, hmotnostními ztrátami, rozpustnou sušinou, pevností plodů a jakostí stopky. Během chladírenského skladování kontrolní plody vykazovaly nižší intenzitu dýchání, vysoké hmotnostní ztráty, hnědnutí stopky a vyšší hodnoty rozpustné sušiny. Plody bez fólie vykazovaly viditelné znaky vadnutí a s tím spojenou ztráta vody a turgescentnosti plodu. Mezi ošetřenými a kontrolními plody byla pevnost statisticky nevýznamná. Naopak balení do folie Xtend oddálilo posklizňové ztráty kvality a skladovatelnost byla prodloužena. Pokud jde o hnědnutí stopky, senzorická analýza ukázala příznivý účinek Xtend folie na uchování vizuálních vlastností plodů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210275" target="_blank" >QJ1210275: Solving of current problems of the sweat and sour cherry cultivation with commercial fruit quality focused on environmental favourable techniques</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-220-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    130-137

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 4, 2015

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article