All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of changes in composition of tomatoes in the course of their storage by NIR spectroscopy

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43909032" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43909032 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení změn látkového složení rajčat v průběhu skladování metodou NIR spektroskopie

  • Original language description

    V práci byly zkoumány změny v látkovém složení rajčat odrůdy 'Dagmar' v průběhu skladování. Plody byly vypěstovány na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici a skladovány v chladírně při teplotě 4 oC v normální atmosféře po dobu 32 dnů. Každé 4 dny byla měřena jejich spektra metodou NIR spektroskopie. Naměřená spektra byla vyhodnocena podle vytvořených kalibračních grafů metody NIR spektroskopie. Vytvořené kalibrace obsahovaly 120 kalibračních standardů. U plodů byl hodnocen obsah titrovatelných kyselin potenciometrickou metodou, titrací odměrným roztokem NaOH do po H 8,1. Obsah celkových polyfenolických látek byl zjišťován spektrofotometrickým měřením barevných produktů reakce hydroxylových skupin fenolických sloučenin s činidlem Folin - Ciocalteau a obsah kyseliny askorbové byl stanoven vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií. V průběhu skladování se obsah celkových polyfenolů a titrovatelných kyselin postupně zvyšoval naproti tomu u kyseliny askorbové byl zaznamenám mírný pokles v jejím obsahu.

  • Czech name

    Hodnocení změn látkového složení rajčat v průběhu skladování metodou NIR spektroskopie

  • Czech description

    V práci byly zkoumány změny v látkovém složení rajčat odrůdy 'Dagmar' v průběhu skladování. Plody byly vypěstovány na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici a skladovány v chladírně při teplotě 4 oC v normální atmosféře po dobu 32 dnů. Každé 4 dny byla měřena jejich spektra metodou NIR spektroskopie. Naměřená spektra byla vyhodnocena podle vytvořených kalibračních grafů metody NIR spektroskopie. Vytvořené kalibrace obsahovaly 120 kalibračních standardů. U plodů byl hodnocen obsah titrovatelných kyselin potenciometrickou metodou, titrací odměrným roztokem NaOH do po H 8,1. Obsah celkových polyfenolických látek byl zjišťován spektrofotometrickým měřením barevných produktů reakce hydroxylových skupin fenolických sloučenin s činidlem Folin - Ciocalteau a obsah kyseliny askorbové byl stanoven vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií. V průběhu skladování se obsah celkových polyfenolů a titrovatelných kyselin postupně zvyšoval naproti tomu u kyseliny askorbové byl zaznamenám mírný pokles v jejím obsahu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    279-287

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 9, 2016

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article