Evaluation of changes in composition of tomatoes in the course of their storage by NIR spectroscopy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43909032" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43909032 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení změn látkového složení rajčat v průběhu skladování metodou NIR spektroskopie
Original language description
V práci byly zkoumány změny v látkovém složení rajčat odrůdy 'Dagmar' v průběhu skladování. Plody byly vypěstovány na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici a skladovány v chladírně při teplotě 4 oC v normální atmosféře po dobu 32 dnů. Každé 4 dny byla měřena jejich spektra metodou NIR spektroskopie. Naměřená spektra byla vyhodnocena podle vytvořených kalibračních grafů metody NIR spektroskopie. Vytvořené kalibrace obsahovaly 120 kalibračních standardů. U plodů byl hodnocen obsah titrovatelných kyselin potenciometrickou metodou, titrací odměrným roztokem NaOH do po H 8,1. Obsah celkových polyfenolických látek byl zjišťován spektrofotometrickým měřením barevných produktů reakce hydroxylových skupin fenolických sloučenin s činidlem Folin - Ciocalteau a obsah kyseliny askorbové byl stanoven vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií. V průběhu skladování se obsah celkových polyfenolů a titrovatelných kyselin postupně zvyšoval naproti tomu u kyseliny askorbové byl zaznamenám mírný pokles v jejím obsahu.
Czech name
Hodnocení změn látkového složení rajčat v průběhu skladování metodou NIR spektroskopie
Czech description
V práci byly zkoumány změny v látkovém složení rajčat odrůdy 'Dagmar' v průběhu skladování. Plody byly vypěstovány na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici a skladovány v chladírně při teplotě 4 oC v normální atmosféře po dobu 32 dnů. Každé 4 dny byla měřena jejich spektra metodou NIR spektroskopie. Naměřená spektra byla vyhodnocena podle vytvořených kalibračních grafů metody NIR spektroskopie. Vytvořené kalibrace obsahovaly 120 kalibračních standardů. U plodů byl hodnocen obsah titrovatelných kyselin potenciometrickou metodou, titrací odměrným roztokem NaOH do po H 8,1. Obsah celkových polyfenolických látek byl zjišťován spektrofotometrickým měřením barevných produktů reakce hydroxylových skupin fenolických sloučenin s činidlem Folin - Ciocalteau a obsah kyseliny askorbové byl stanoven vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií. V průběhu skladování se obsah celkových polyfenolů a titrovatelných kyselin postupně zvyšoval naproti tomu u kyseliny askorbové byl zaznamenám mírný pokles v jejím obsahu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
279-287
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—