Organic grape varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43910456" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43910456 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bio odrůdy révy vinné
Original language description
Ekologická produkce ve vinohradnictví stoupá na významu v celém světě. V souvislosti s ochranou révy vinné proti houbovým chorobám a škůdcům se stále využívají syntetické pesticidy. Cestou k jejich minimalizaci je využívání přirozené odolnosti révy vinné k houbovým chorobám. Plíseň révy (Plasmopara viticola) a padlí révy (Erysiphe necator) jsou nejnebezpečnější houbové choroby révy, které se objevily v Evropě v 19. století. V tomto období začíná také šlechtění odrůd révy vinné odolných k těmto chorobám. Odolné odrůdy se v současnosti stávají nedílnou součástí pěstitelské praxe. Zájem o jejich pěstování vzrůstá mezi vinohradníky, ale také mezi konzumenty vína. Tento typ odrůd je možné označit termínem "odrůdy odolné k houbovým chorobám" nebo také "bio odrůdy". Pro pěstitele révy vinné je důležitá znalost základních principů rezistence a možností využití indukované rezistence v ekologickém vinohradnictví. Kombinace pěstování rezistentních odrůd a prostředků indukované rezistence vede k ekologickému pěstování révy vinné. V pěstitelské části publikace jsou představené základní technologie zelených prací, ošetřování půdy ve vinici a ochrany proti houbovým chorobám. Základním průsečíkem všech kapitol je ekologický přístup. Tato monografie komplexně představuje bio odrůdy révy vinné a zásady jejich pěstování. Největší část knihy je věnována popisu jednotlivých bio odrůd révy vinné, a to jak moštových, tak stolních. Moštové odrůdy se pěstují především u profesionálních vinohradníků. Stolní odrůdy jsou u našich producentů zatím doplňkové, ale význam mají pro hobby vinohradníky. U moštových odrůd je popsán jejich původ, ampelografická charakteristika, pěstitelské a enologické vlastnosti a kvalita vína. Základní charakteristiky jsou přehledně zpracované v souhrnných tabulkách. U stolních odrůd se popisuje především původ odrůdy, její ampelografická znaky a pěstitelské vlastnosti.
Czech name
Bio odrůdy révy vinné
Czech description
Ekologická produkce ve vinohradnictví stoupá na významu v celém světě. V souvislosti s ochranou révy vinné proti houbovým chorobám a škůdcům se stále využívají syntetické pesticidy. Cestou k jejich minimalizaci je využívání přirozené odolnosti révy vinné k houbovým chorobám. Plíseň révy (Plasmopara viticola) a padlí révy (Erysiphe necator) jsou nejnebezpečnější houbové choroby révy, které se objevily v Evropě v 19. století. V tomto období začíná také šlechtění odrůd révy vinné odolných k těmto chorobám. Odolné odrůdy se v současnosti stávají nedílnou součástí pěstitelské praxe. Zájem o jejich pěstování vzrůstá mezi vinohradníky, ale také mezi konzumenty vína. Tento typ odrůd je možné označit termínem "odrůdy odolné k houbovým chorobám" nebo také "bio odrůdy". Pro pěstitele révy vinné je důležitá znalost základních principů rezistence a možností využití indukované rezistence v ekologickém vinohradnictví. Kombinace pěstování rezistentních odrůd a prostředků indukované rezistence vede k ekologickému pěstování révy vinné. V pěstitelské části publikace jsou představené základní technologie zelených prací, ošetřování půdy ve vinici a ochrany proti houbovým chorobám. Základním průsečíkem všech kapitol je ekologický přístup. Tato monografie komplexně představuje bio odrůdy révy vinné a zásady jejich pěstování. Největší část knihy je věnována popisu jednotlivých bio odrůd révy vinné, a to jak moštových, tak stolních. Moštové odrůdy se pěstují především u profesionálních vinohradníků. Stolní odrůdy jsou u našich producentů zatím doplňkové, ale význam mají pro hobby vinohradníky. U moštových odrůd je popsán jejich původ, ampelografická charakteristika, pěstitelské a enologické vlastnosti a kvalita vína. Základní charakteristiky jsou přehledně zpracované v souhrnných tabulkách. U stolních odrůd se popisuje především původ odrůdy, její ampelografická znaky a pěstitelské vlastnosti.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-247-4330-1
Number of pages
315
Publisher name
Grada Publishing, a.s.
Place of publication
Praha
UT code for WoS book
—