Grapevine protection against fungal pathogens in organic viticulture
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43910536" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43910536 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ochrana révy vinné proti houbovým patogenům v ekologickém vinohradnictví
Original language description
Pěstování révy vinné je směřované stále častěji směrem k ekologizaci vinohradnické produkce. Během vegetace je réva vinná poškozovaná zejména houbovými patogeny. V extrémních případech mohou tyto patogeny způsobovat také hospodářsky významné škody. Ve vztahu k těmto patogenům se využívají postupy přímé a nepřímé ochrany. Moderní pěstování révy vinné je proto spojené se snižováním využívání pesticidů a nahrazení pesticidů alternativní postupy nebo metodami. Základním postupem nepřímé ochrany je ovlivnění mikroklimatu révového keře, prostřednictvím zelených prací. Termínově správně a kvalitně provedené zelené práce zhoršují podmínky pro rozvoj houbových chorob a také zlepšují podmínky pro aplikaci pesticidů nebo přípravků využívaných v ekologickém vinohradnictví. V souvislosti s ochranou proti hlavním houbovým chorobám révy se stále častěji využívá metod indukované rezistence. Pesticidy jsou proto doplňované nebo zcela nahrazované prostředky, které mají schopnost stimulovat přirozené obranné mechanismy u révy vinné. Réva vinná potom využívá svoje schopnosti k obraně proti houbovým patogenům. Cílem metodiky je stanovit postupy, které umožňují ekologickou ochranu révy vinné. A dále představit nejdůležitější zásady pro tento způsob ochrany. Ekologický způsob ochrany révy vinné je v metodice prezentovaný na bázi rostlinných extraktů.
Czech name
Ochrana révy vinné proti houbovým patogenům v ekologickém vinohradnictví
Czech description
Pěstování révy vinné je směřované stále častěji směrem k ekologizaci vinohradnické produkce. Během vegetace je réva vinná poškozovaná zejména houbovými patogeny. V extrémních případech mohou tyto patogeny způsobovat také hospodářsky významné škody. Ve vztahu k těmto patogenům se využívají postupy přímé a nepřímé ochrany. Moderní pěstování révy vinné je proto spojené se snižováním využívání pesticidů a nahrazení pesticidů alternativní postupy nebo metodami. Základním postupem nepřímé ochrany je ovlivnění mikroklimatu révového keře, prostřednictvím zelených prací. Termínově správně a kvalitně provedené zelené práce zhoršují podmínky pro rozvoj houbových chorob a také zlepšují podmínky pro aplikaci pesticidů nebo přípravků využívaných v ekologickém vinohradnictví. V souvislosti s ochranou proti hlavním houbovým chorobám révy se stále častěji využívá metod indukované rezistence. Pesticidy jsou proto doplňované nebo zcela nahrazované prostředky, které mají schopnost stimulovat přirozené obranné mechanismy u révy vinné. Réva vinná potom využívá svoje schopnosti k obraně proti houbovým patogenům. Cílem metodiky je stanovit postupy, které umožňují ekologickou ochranu révy vinné. A dále představit nejdůležitější zásady pro tento způsob ochrany. Ekologický způsob ochrany révy vinné je v metodice prezentovaný na bázi rostlinných extraktů.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TA04021402" target="_blank" >TA04021402: Natural formulations development for grapevine protection against fungal pathogens</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-270-1042-4
Regulation ID
UKZUZ 136262/2016
Technical parameters
Číslo osvědčení o certifikaci UKZUZ 136262/2016.
Economical parameters
Finanční náročnost realizace ochrany na bázi rostlinných extraktů vychází dráž, než ekologické ošetřování. Taktéž i nadstavbový management integrované produkce na bázi rostlinných přípravků je dražší než bez jejich využití. Za využití dotačních prostředků poskytovaných Státním zemědělským intervenčním fondem z Programu rozvoje venkova je pro vinaře fungujících v systému ekologického nebo integrovaného vinohradnictví dostupná. Ekonomická úspora není patrná ve výši vstupních nákladů na ochranu vinice, ale je v kvalitě výsledné produkce a prevenci ztrát v důsledku napadení révy vinné houbovými patogeny.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů