Edible flowers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43919305" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43919305 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/70883521:28110/20:63526697
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jedlé květy
Original language description
Publikace je zaměřena na jedlé květy, což jsou květenství, květy nebo jejich části ur-čené ke konzumaci. Kromě estetické hodnoty mají navíc i hodnotu nutriční, zlepšují chuť a vůni pokrmů. Původní výsledky výzkumu představené v této knize potvrzují, že jedlé květy jsou významným zdrojem především antioxidantů. V knize je popsáno 40 rodů rostlin. Hlavním přínosem publikace je představe-ní původních výsledků laboratorního hodnocení šesti parametrů. Obsah kyseliny L-askorbové (vitamínu C) byl hodnocen metodou RP-HPLC s UV-VIS detektorem. Dále byl kvantifikován obsah dusičnanů pomocí iontově selektivní elektrody (ISE). Pro hodnocení celkové antioxidační kapacity (TAC) byla použita metoda DPPH. Celkový obsah fenolů (TPC) byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Celkový obsah flavonoidů (TFC) byl určen kolorimetricky s využitím chloridu hlinitého a dusitanu sodného. Posledním měřeným parametrem bylo stanovení obsahu saponinů kolori-metricky s použitím vanilinu a kyseliny sírové. Nejvyšší průměrný obsah kyseliny L-askorbové byl zjištěn v květech prvosen-ky jarní (Primula veris) 3 838 mg/kg č.h. Květenství dobromysli obecné (Origanum vulgare) dosáhla nejvyšších hodnot hned ve třech parametrech: celkovém obsahu fenolů (TPC) 96 698 mg GAE/kg s.h., celkové antioxidační aktivitě (TAC) 148 941 mg TE/kg s.h., a při hodnocení celkového obsahu flavonoidů (TFC) 99 819 mg SE/kg s.h. Výzkum tak potvrdil vysoký obsah látek s antioxidační aktivitou v jedlých květech. Hodnoceny byly i rizikové látky, nejvyšší obsah dusičnanů byl zjištěn v květenství bezu černého (Sambucus nigra) 1 222 mg/kg č.h. a obsah saponinů byl nejvyšší u deni- vek (Hemerocallis sp.) 122 515 mg DE/kg č.h.
Czech name
Jedlé květy
Czech description
Publikace je zaměřena na jedlé květy, což jsou květenství, květy nebo jejich části ur-čené ke konzumaci. Kromě estetické hodnoty mají navíc i hodnotu nutriční, zlepšují chuť a vůni pokrmů. Původní výsledky výzkumu představené v této knize potvrzují, že jedlé květy jsou významným zdrojem především antioxidantů. V knize je popsáno 40 rodů rostlin. Hlavním přínosem publikace je představe-ní původních výsledků laboratorního hodnocení šesti parametrů. Obsah kyseliny L-askorbové (vitamínu C) byl hodnocen metodou RP-HPLC s UV-VIS detektorem. Dále byl kvantifikován obsah dusičnanů pomocí iontově selektivní elektrody (ISE). Pro hodnocení celkové antioxidační kapacity (TAC) byla použita metoda DPPH. Celkový obsah fenolů (TPC) byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Celkový obsah flavonoidů (TFC) byl určen kolorimetricky s využitím chloridu hlinitého a dusitanu sodného. Posledním měřeným parametrem bylo stanovení obsahu saponinů kolori-metricky s použitím vanilinu a kyseliny sírové. Nejvyšší průměrný obsah kyseliny L-askorbové byl zjištěn v květech prvosen-ky jarní (Primula veris) 3 838 mg/kg č.h. Květenství dobromysli obecné (Origanum vulgare) dosáhla nejvyšších hodnot hned ve třech parametrech: celkovém obsahu fenolů (TPC) 96 698 mg GAE/kg s.h., celkové antioxidační aktivitě (TAC) 148 941 mg TE/kg s.h., a při hodnocení celkového obsahu flavonoidů (TFC) 99 819 mg SE/kg s.h. Výzkum tak potvrdil vysoký obsah látek s antioxidační aktivitou v jedlých květech. Hodnoceny byly i rizikové látky, nejvyšší obsah dusičnanů byl zjištěn v květenství bezu černého (Sambucus nigra) 1 222 mg/kg č.h. a obsah saponinů byl nejvyšší u deni- vek (Hemerocallis sp.) 122 515 mg DE/kg č.h.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
40105 - Horticulture, viticulture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Research Infrastructure for Young Scientists</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-7509-751-4
Number of pages
174
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
UT code for WoS book
—