All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of uvological and analytical parameters for different training systems of vine management

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43923160" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43923160 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Srovnání uvologických a analytických parametrů u různého typu vedení révy

  • Original language description

    Studie se zabývá vlivem různého typu vedení (tj. odlišným sponem a zatížením keřů) u odrůdy Rulandské bílé v roce 2020 na výnosové, uvologické a analytické parametry sklizených hroznů. Porovnávalo se vedení „Na hlavu“, „Rýnsko hessenské“ s vedením na jednu tažeň a „Vertikální kordon“. Sledováno bylo zejména množství hroznů na keři a jejich hmotnost, ale také počet letorostů na keř a následně hmotnost ořezaného réví (výhonů), tj. parametry nutné ke stanovení koeficientu plodnosti a využitelnosti réví, tedy rovnávahy mezi růstem a plodnosti keřů. Dále také základní analytické parametry jako zejména cukernatost, množství kyselin v hroznech a pH. Studie potvrdila, že nízké tvary mívají vyšší cukernatost v hroznech, ale zároveň nižší obsah kyselin, a naopak vyšší tvary mívají vyšší obsah kyselin. Ze získaných analytických parametrů je zřejmé, že střední Rýnsko hessenské vedení má oproti vedení nízkému Na hlavu i vysokému Vertiku všechny sledované hodnoty ve středních průměrných hodnotách, tedy v optimu. Zejména cukernatost k obsahu kyselin a parametry zajišťující bezproblémové kvašení (zkvasitelné cukry a asimilovatelný dusík). Také Ravaz index (balance mezi růstem a produkcí) je nejoptimálnější u středního vedení. Koeficient plodnosti je naopak nejvyšší, stejně jako průměrná hmotnost hroznu. Nejvíce hroznů na keři i celková hmotnost hroznů z keře byla zjištěna u Vertika. Nejtěžší bobule i nejvyšší hektarový výnos byl u nízkého vedení Na hlavu.

  • Czech name

    Srovnání uvologických a analytických parametrů u různého typu vedení révy

  • Czech description

    Studie se zabývá vlivem různého typu vedení (tj. odlišným sponem a zatížením keřů) u odrůdy Rulandské bílé v roce 2020 na výnosové, uvologické a analytické parametry sklizených hroznů. Porovnávalo se vedení „Na hlavu“, „Rýnsko hessenské“ s vedením na jednu tažeň a „Vertikální kordon“. Sledováno bylo zejména množství hroznů na keři a jejich hmotnost, ale také počet letorostů na keř a následně hmotnost ořezaného réví (výhonů), tj. parametry nutné ke stanovení koeficientu plodnosti a využitelnosti réví, tedy rovnávahy mezi růstem a plodnosti keřů. Dále také základní analytické parametry jako zejména cukernatost, množství kyselin v hroznech a pH. Studie potvrdila, že nízké tvary mívají vyšší cukernatost v hroznech, ale zároveň nižší obsah kyselin, a naopak vyšší tvary mívají vyšší obsah kyselin. Ze získaných analytických parametrů je zřejmé, že střední Rýnsko hessenské vedení má oproti vedení nízkému Na hlavu i vysokému Vertiku všechny sledované hodnoty ve středních průměrných hodnotách, tedy v optimu. Zejména cukernatost k obsahu kyselin a parametry zajišťující bezproblémové kvašení (zkvasitelné cukry a asimilovatelný dusík). Také Ravaz index (balance mezi růstem a produkcí) je nejoptimálnější u středního vedení. Koeficient plodnosti je naopak nejvyšší, stejně jako průměrná hmotnost hroznu. Nejvíce hroznů na keři i celková hmotnost hroznů z keře byla zjištěna u Vertika. Nejtěžší bobule i nejvyšší hektarový výnos byl u nízkého vedení Na hlavu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40105 - Horticulture, viticulture

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Research Infrastructure for Young Scientists</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Vinař-sadař

  • ISSN

    1804-3054

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    Neuveden

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    30-33

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database