Comparison of parameters of the table variety Ulrika compared to the parent varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43924016" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43924016 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stolní odrůda Ulrika vs. rodičovské odrůdy
Original language description
Předmětem studie bylo šířeji srovnat nově uznanou odrůdu Ulrika s rodičovskými odrůdami po stránce ampelometrických, uvologických a analytických parametrů, včetně senzorického srovnání těchto odrůd a prokázat tak odrůdové rozdíly, popř. kterými znaky se více blíží mateřské či otcovské odrůdě. U všech odrůd jde o bílé muškátové odrůdy s pevnější rozplývavou dužninou, typickou spíše pro stolní odrůdy, nicméně významných rozdílů mezi nimi bylo zaznamenáno mnoho. Proti rodičovským odrůdám má odrůda Ulrika výraznější (hluboké) výkroje na listové čepeli, která je navíc ukončena ostrými špičkami. S odrůdou Čabaňská perla má podobnou zejména velikost listu, s odrůdou Gócseji zamatos pak zejména antokyanové zbarvení hlavních cév u řapíku. Skutečně nejvýraznější rozdíly má odrůda Ulrika ve velikosti, hmotnosti a tvaru bobulí, které jsou výrazně větší a oválného tvaru. Tvarem bobulí i hustotou hroznu se odrůda Ulrika více blíží odrůdě Čabaňská perla. Velikost a hmotnost hroznu odrůdy Ulrika se projevila při nejvyšším senzorickém hodnocení i nejvyšším výnosem. Analytické hodnoty ovlivňuje především doba zrání jednotlivých odrůd, kde nejraněji zraje odrůda Čabaňská perla (zač. srpna), pak Ulrika (od pol. srpna) a nakonec odrůda Gócseji zamatos (od pol. září) a této skutečnosti odpovídaly naměřené základní analytické hodnoty, tj. zejména obsah kyselin a cukernatost v hroznech, kde nejvyšší cukernatosti dosáhla odrůda Čabaňská perla a nejvíce kyselin bylo naměřeno u odrůdy Gócseji zamatos. Odrůda Ulrika vykazuje nižší množství kyselin i cukernatosti v hroznech, což je ale typické pro stolní odrůdy.
Czech name
Stolní odrůda Ulrika vs. rodičovské odrůdy
Czech description
Předmětem studie bylo šířeji srovnat nově uznanou odrůdu Ulrika s rodičovskými odrůdami po stránce ampelometrických, uvologických a analytických parametrů, včetně senzorického srovnání těchto odrůd a prokázat tak odrůdové rozdíly, popř. kterými znaky se více blíží mateřské či otcovské odrůdě. U všech odrůd jde o bílé muškátové odrůdy s pevnější rozplývavou dužninou, typickou spíše pro stolní odrůdy, nicméně významných rozdílů mezi nimi bylo zaznamenáno mnoho. Proti rodičovským odrůdám má odrůda Ulrika výraznější (hluboké) výkroje na listové čepeli, která je navíc ukončena ostrými špičkami. S odrůdou Čabaňská perla má podobnou zejména velikost listu, s odrůdou Gócseji zamatos pak zejména antokyanové zbarvení hlavních cév u řapíku. Skutečně nejvýraznější rozdíly má odrůda Ulrika ve velikosti, hmotnosti a tvaru bobulí, které jsou výrazně větší a oválného tvaru. Tvarem bobulí i hustotou hroznu se odrůda Ulrika více blíží odrůdě Čabaňská perla. Velikost a hmotnost hroznu odrůdy Ulrika se projevila při nejvyšším senzorickém hodnocení i nejvyšším výnosem. Analytické hodnoty ovlivňuje především doba zrání jednotlivých odrůd, kde nejraněji zraje odrůda Čabaňská perla (zač. srpna), pak Ulrika (od pol. srpna) a nakonec odrůda Gócseji zamatos (od pol. září) a této skutečnosti odpovídaly naměřené základní analytické hodnoty, tj. zejména obsah kyselin a cukernatost v hroznech, kde nejvyšší cukernatosti dosáhla odrůda Čabaňská perla a nejvíce kyselin bylo naměřeno u odrůdy Gócseji zamatos. Odrůda Ulrika vykazuje nižší množství kyselin i cukernatosti v hroznech, což je ale typické pro stolní odrůdy.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40105 - Horticulture, viticulture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Research Infrastructure for Young Scientists</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
46-49
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—