All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of parameters of the table variety Ulrika compared to the parent varieties

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43924016" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43924016 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stolní odrůda Ulrika vs. rodičovské odrůdy

  • Original language description

    Předmětem studie bylo šířeji srovnat nově uznanou odrůdu Ulrika s rodičovskými odrůdami po stránce ampelometrických, uvologických a analytických parametrů, včetně senzorického srovnání těchto odrůd a prokázat tak odrůdové rozdíly, popř. kterými znaky se více blíží mateřské či otcovské odrůdě. U všech odrůd jde o bílé muškátové odrůdy s pevnější rozplývavou dužninou, typickou spíše pro stolní odrůdy, nicméně významných rozdílů mezi nimi bylo zaznamenáno mnoho. Proti rodičovským odrůdám má odrůda Ulrika výraznější (hluboké) výkroje na listové čepeli, která je navíc ukončena ostrými špičkami. S odrůdou Čabaňská perla má podobnou zejména velikost listu, s odrůdou Gócseji zamatos pak zejména antokyanové zbarvení hlavních cév u řapíku. Skutečně nejvýraznější rozdíly má odrůda Ulrika ve velikosti, hmotnosti a tvaru bobulí, které jsou výrazně větší a oválného tvaru. Tvarem bobulí i hustotou hroznu se odrůda Ulrika více blíží odrůdě Čabaňská perla. Velikost a hmotnost hroznu odrůdy Ulrika se projevila při nejvyšším senzorickém hodnocení i nejvyšším výnosem. Analytické hodnoty ovlivňuje především doba zrání jednotlivých odrůd, kde nejraněji zraje odrůda Čabaňská perla (zač. srpna), pak Ulrika (od pol. srpna) a nakonec odrůda Gócseji zamatos (od pol. září) a této skutečnosti odpovídaly naměřené základní analytické hodnoty, tj. zejména obsah kyselin a cukernatost v hroznech, kde nejvyšší cukernatosti dosáhla odrůda Čabaňská perla a nejvíce kyselin bylo naměřeno u odrůdy Gócseji zamatos. Odrůda Ulrika vykazuje nižší množství kyselin i cukernatosti v hroznech, což je ale typické pro stolní odrůdy.

  • Czech name

    Stolní odrůda Ulrika vs. rodičovské odrůdy

  • Czech description

    Předmětem studie bylo šířeji srovnat nově uznanou odrůdu Ulrika s rodičovskými odrůdami po stránce ampelometrických, uvologických a analytických parametrů, včetně senzorického srovnání těchto odrůd a prokázat tak odrůdové rozdíly, popř. kterými znaky se více blíží mateřské či otcovské odrůdě. U všech odrůd jde o bílé muškátové odrůdy s pevnější rozplývavou dužninou, typickou spíše pro stolní odrůdy, nicméně významných rozdílů mezi nimi bylo zaznamenáno mnoho. Proti rodičovským odrůdám má odrůda Ulrika výraznější (hluboké) výkroje na listové čepeli, která je navíc ukončena ostrými špičkami. S odrůdou Čabaňská perla má podobnou zejména velikost listu, s odrůdou Gócseji zamatos pak zejména antokyanové zbarvení hlavních cév u řapíku. Skutečně nejvýraznější rozdíly má odrůda Ulrika ve velikosti, hmotnosti a tvaru bobulí, které jsou výrazně větší a oválného tvaru. Tvarem bobulí i hustotou hroznu se odrůda Ulrika více blíží odrůdě Čabaňská perla. Velikost a hmotnost hroznu odrůdy Ulrika se projevila při nejvyšším senzorickém hodnocení i nejvyšším výnosem. Analytické hodnoty ovlivňuje především doba zrání jednotlivých odrůd, kde nejraněji zraje odrůda Čabaňská perla (zač. srpna), pak Ulrika (od pol. srpna) a nakonec odrůda Gócseji zamatos (od pol. září) a této skutečnosti odpovídaly naměřené základní analytické hodnoty, tj. zejména obsah kyselin a cukernatost v hroznech, kde nejvyšší cukernatosti dosáhla odrůda Čabaňská perla a nejvíce kyselin bylo naměřeno u odrůdy Gócseji zamatos. Odrůda Ulrika vykazuje nižší množství kyselin i cukernatosti v hroznech, což je ale typické pro stolní odrůdy.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40105 - Horticulture, viticulture

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Research Infrastructure for Young Scientists</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    22

  • Issue of the periodical within the volume

    8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    46-49

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database