Comparison of ampelographic, uvological and analytical parameters of the new breeding "Fragment" from Lednice compared to the parent grape varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43924013" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43924013 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání ampelografických, uvologických a analytických parametrů lednického novošlechtění „Fragment“ oproti rodičovským odrůdám
Original language description
Předmětem studie bylo šířeji srovnat novošlechtění "Fragment" s rodičovskými odrůdami po stránce ampelometrických, uvologických a analytických parametrů, včetně senzorického srovnání vyrobeného vína z těchto PIWI odrůd. Oproti rodičovským odrůdám má odrůda "Fragment" listovou čepel slabě vrásčitou, Regent středně vrásčitou a Frankovka hladkou. Významnější rozdíly byly zjištěny i při porovnání popisných znaků hroznu, kde Regent má hrozen nejmenší a válcovitého tvaru, "Fragment" středně velký, tvaru podlouhle kuželovitě-válcovitého a Frankovka má hrozen velký, široce kuželovitý. Analytické hodnoty ovlivňuje především doba zrání jednotlivých odrůd, kde nejraněji zraje odrůda "Fragment" (srpen), pak Regent (září) a nakonec odrůda Frankovka (září/říjen) a této skutečnosti odpovídaly naměřené základní analytické hodnoty, tj. zejména obsah kyselin a cukernatost v hroznech, kde nejvyšší cukernatosti dosáhla odrůda Regent a nejvíce kyselin bylo naměřeno u odrůdy Frankovka. Uvologickými hodnotami se odrůda Fragment více blíží odrůdě Frankovka nežli Regent (zejm. výnosem, počtem bobulí v hroznu i hmotností hroznu). Senzorická hodnocení již další výraznější rozdíly mezi odrůdami příliš nepřinesly.
Czech name
Srovnání ampelografických, uvologických a analytických parametrů lednického novošlechtění „Fragment“ oproti rodičovským odrůdám
Czech description
Předmětem studie bylo šířeji srovnat novošlechtění "Fragment" s rodičovskými odrůdami po stránce ampelometrických, uvologických a analytických parametrů, včetně senzorického srovnání vyrobeného vína z těchto PIWI odrůd. Oproti rodičovským odrůdám má odrůda "Fragment" listovou čepel slabě vrásčitou, Regent středně vrásčitou a Frankovka hladkou. Významnější rozdíly byly zjištěny i při porovnání popisných znaků hroznu, kde Regent má hrozen nejmenší a válcovitého tvaru, "Fragment" středně velký, tvaru podlouhle kuželovitě-válcovitého a Frankovka má hrozen velký, široce kuželovitý. Analytické hodnoty ovlivňuje především doba zrání jednotlivých odrůd, kde nejraněji zraje odrůda "Fragment" (srpen), pak Regent (září) a nakonec odrůda Frankovka (září/říjen) a této skutečnosti odpovídaly naměřené základní analytické hodnoty, tj. zejména obsah kyselin a cukernatost v hroznech, kde nejvyšší cukernatosti dosáhla odrůda Regent a nejvíce kyselin bylo naměřeno u odrůdy Frankovka. Uvologickými hodnotami se odrůda Fragment více blíží odrůdě Frankovka nežli Regent (zejm. výnosem, počtem bobulí v hroznu i hmotností hroznu). Senzorická hodnocení již další výraznější rozdíly mezi odrůdami příliš nepřinesly.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40105 - Horticulture, viticulture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Research Infrastructure for Young Scientists</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vinař-sadař
ISSN
1804-3054
e-ISSN
—
Volume of the periodical
Neuveden
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
6-9
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—