All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Reduction in the content of antinutritional substances in faba beans (Vicia faba) by different treatments

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F06%3A00000281" target="_blank" >RIV/62157124:16170/06:00000281 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Reduction in the content of antinutritional substances in faba beans (Vicia faba) by different treatments

  • Original language description

    The goal of the trial was to develop a technology for reducing the content of antinutritional substances - trypsin inhibitors, lectins, tannins, phenolic acids, flatulent oligosaccharides, vicin and convicin - in Faba beans (Vicia faba) in order to enhance their use in livestock nutrition. Five methods of treatment consisting in exposure to temperature over 100 °C, to organic acids and substrate maturation plus subsequent drying were developed and tested. Application of all methods led to a significantdrop in trypsin inhibitors, lectins and tannins. The content of indigestible oligosaccharides (rafinose, stachyose, verbascose) causing flatulence was less affected by the above-mentioned technological treatments. No unambiguous results were achieved withphenolic acids. The use the treatments did not result in any significant drop in glycosides vicin and convicin.

  • Czech name

    Snížení obsahu antinutričních látek v bobu obecném (Vici faba) různými metodami úpravy

  • Czech description

    Cílem práce bylo vypracování technologie na snížení obsahu antinutričních látek - inhibitorů trypsinu, lektinů, tříslovin, fenolických kyselin, flatulentních oligosacharidů, vicinu a konvicinu v bobu obecném (Vicia faba) za účelem jeho vyšší využitelnosti ve výživě zvířat. Celkem bylo navrženo a odzkoušeno 5 metod úprav spočívajících v působení teploty 100 °C, kysličníků, organických kyselin a zrání substrátu s následným vysušením. Při všech metodách došlo k významnému poklesu inhibitorů trypsinu, lektinů a tříslovin. Obsah nestravitelných oligosacharidů (rafinosa, stachyosa, verbascosa) způsobujících flatulenci byl uvedenými technologickými úpravami méně ovlivněn. U fenolických kyselin jsme nedosáhli jednoznačných výsledků. U glykosidů vicinu a konvicinu nedošlo k významnému snížení provedenými úpravami.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3070" target="_blank" >QF3070: Study of Pisum sativum L. and Faba vulgaris L. seeds utility in feeding compounds for farming animals</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Slovenian Veterinary Research

  • ISSN

    1580-4003

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    43

  • Issue of the periodical within the volume

    Suppl10

  • Country of publishing house

    SI - SLOVENIA

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    174-179

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database