Reduction in the content of antinutritional substances in faba beans (Vicia faba) by different treatments
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F06%3A00000281" target="_blank" >RIV/62157124:16170/06:00000281 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Reduction in the content of antinutritional substances in faba beans (Vicia faba) by different treatments
Original language description
The goal of the trial was to develop a technology for reducing the content of antinutritional substances - trypsin inhibitors, lectins, tannins, phenolic acids, flatulent oligosaccharides, vicin and convicin - in Faba beans (Vicia faba) in order to enhance their use in livestock nutrition. Five methods of treatment consisting in exposure to temperature over 100 °C, to organic acids and substrate maturation plus subsequent drying were developed and tested. Application of all methods led to a significantdrop in trypsin inhibitors, lectins and tannins. The content of indigestible oligosaccharides (rafinose, stachyose, verbascose) causing flatulence was less affected by the above-mentioned technological treatments. No unambiguous results were achieved withphenolic acids. The use the treatments did not result in any significant drop in glycosides vicin and convicin.
Czech name
Snížení obsahu antinutričních látek v bobu obecném (Vici faba) různými metodami úpravy
Czech description
Cílem práce bylo vypracování technologie na snížení obsahu antinutričních látek - inhibitorů trypsinu, lektinů, tříslovin, fenolických kyselin, flatulentních oligosacharidů, vicinu a konvicinu v bobu obecném (Vicia faba) za účelem jeho vyšší využitelnosti ve výživě zvířat. Celkem bylo navrženo a odzkoušeno 5 metod úprav spočívajících v působení teploty 100 °C, kysličníků, organických kyselin a zrání substrátu s následným vysušením. Při všech metodách došlo k významnému poklesu inhibitorů trypsinu, lektinů a tříslovin. Obsah nestravitelných oligosacharidů (rafinosa, stachyosa, verbascosa) způsobujících flatulenci byl uvedenými technologickými úpravami méně ovlivněn. U fenolických kyselin jsme nedosáhli jednoznačných výsledků. U glykosidů vicinu a konvicinu nedošlo k významnému snížení provedenými úpravami.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3070" target="_blank" >QF3070: Study of Pisum sativum L. and Faba vulgaris L. seeds utility in feeding compounds for farming animals</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Slovenian Veterinary Research
ISSN
1580-4003
e-ISSN
—
Volume of the periodical
43
Issue of the periodical within the volume
Suppl10
Country of publishing house
SI - SLOVENIA
Number of pages
6
Pages from-to
174-179
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—