All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Exponential decay activities OF radiocesium in mushrooms by the help of acetate acid.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000209" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000209 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Exponenciální pokles aktivity radiocesia v houbách pomocí kyseliny octové

  • Original language description

    Celková aktivita radiocesia v poživatinách pocházejících z přírodních ekosystémů, klesá pomaleji než se předpokládalo a stává se proto opakovaně předmětem zájmu veřejnosti. Jedná se především o houby, zvěřinu a lesní plody. Důvodem zájmu o tuto problematiku je i podstatné zpřísnění přípustných úrovní radioaktivní kontaminace potravin ( 137Cs a 134Cs) pro přetrvávající ozáření po černobylské havárii uvedené ve Vyhlášce 307/2002 sbírky zákonů, a to na 600 Bq.kg-1, což je v souladu s legislativou EU. Z tohoto vyplývá, že je aktuální hledat možnosti ke snížení obsahu radiocesia v některých potravinách. Právě určité druhy hub, včetně jedlých, kumulují značná množství radionuklidů (především 137Cs) z životního prostředí.Byly zkoumány zhomogenizované vzorky hřibu hnědého Boletus badius v nativním stavu, v sušeném a po rozmražení. Hmotnost vzorku závisela na použité geometrii. Vzorky pocházely ze dvou lokalit, kde kontaminace 137Cs byla prokázána pomocí gama spektrometrické trasy (fy. Canberra

  • Czech name

    Exponenciální pokles aktivity radiocesia v houbách pomocí kyseliny octové

  • Czech description

    Celková aktivita radiocesia v poživatinách pocházejících z přírodních ekosystémů, klesá pomaleji než se předpokládalo a stává se proto opakovaně předmětem zájmu veřejnosti. Jedná se především o houby, zvěřinu a lesní plody. Důvodem zájmu o tuto problematiku je i podstatné zpřísnění přípustných úrovní radioaktivní kontaminace potravin ( 137Cs a 134Cs) pro přetrvávající ozáření po černobylské havárii uvedené ve Vyhlášce 307/2002 sbírky zákonů, a to na 600 Bq.kg-1, což je v souladu s legislativou EU. Z tohoto vyplývá, že je aktuální hledat možnosti ke snížení obsahu radiocesia v některých potravinách. Právě určité druhy hub, včetně jedlých, kumulují značná množství radionuklidů (především 137Cs) z životního prostředí.Byly zkoumány zhomogenizované vzorky hřibu hnědého Boletus badius v nativním stavu, v sušeném a po rozmražení. Hmotnost vzorku závisela na použité geometrii. Vzorky pocházely ze dvou lokalit, kde kontaminace 137Cs byla prokázána pomocí gama spektrometrické trasy (fy. Canberra

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    BO - Biophysics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    2. Rádiobiologickej konferencie s medzinárodnou účasťou venovanej 55. výročiu založenia UVL. UVL Košice 2004

  • ISBN

    80-8077-004-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    34-40

  • Publisher name

    UVL Košice

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Košice

  • Event date

    Jan 1, 2004

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article