All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monitoring of chosen characteristics in colostrum by FT-NIR

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000074" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000074 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sledování vybraných parametrů v mlezivu pomocí FT-NIR

  • Original language description

    Práce řeší možnost použití blízké infračervené spektroskopie pro stanovení některých významných nutrientů a fyzikálně-chemických parametrů kravského mleziva (obsah tuku, laktosy a vodivosti).NIR spektroskopie je jednou z metod molekulové spektroskopie, která využívá spektrální oblast vymezenou vlnovými délkami 800 a 2 500 nm, tj. vlnočty od 12 500 do 4 000 cm-1. Rutinní analytické metody používané pro stanovení složení mleziva jsou destruktivní, časově a finančně náročné. NIR spektroskopie představuje rychlou a nedestruktivní metodu, která vyžaduje minimální nebo žádnou přípravu vzorku a tím urychluje a zlevňuje jejich stanovení. Hlavní nevýhodou NIR spektroskopie je závislost na časově náročných a pracných kalibračních metodách.Sledované parametry vzorků mleziva použitých ke kalibraci NIR spektrometru byly stanoveny referenčními metodami. Vzorky byly proměřeny na přístroji FT-NIR ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny, rozlišením 8 cm-1 a časem snímání spektra ~ 1,5 m

  • Czech name

    Sledování vybraných parametrů v mlezivu pomocí FT-NIR

  • Czech description

    Práce řeší možnost použití blízké infračervené spektroskopie pro stanovení některých významných nutrientů a fyzikálně-chemických parametrů kravského mleziva (obsah tuku, laktosy a vodivosti).NIR spektroskopie je jednou z metod molekulové spektroskopie, která využívá spektrální oblast vymezenou vlnovými délkami 800 a 2 500 nm, tj. vlnočty od 12 500 do 4 000 cm-1. Rutinní analytické metody používané pro stanovení složení mleziva jsou destruktivní, časově a finančně náročné. NIR spektroskopie představuje rychlou a nedestruktivní metodu, která vyžaduje minimální nebo žádnou přípravu vzorku a tím urychluje a zlevňuje jejich stanovení. Hlavní nevýhodou NIR spektroskopie je závislost na časově náročných a pracných kalibračních metodách.Sledované parametry vzorků mleziva použitých ke kalibraci NIR spektrometru byly stanoveny referenčními metodami. Vzorky byly proměřeny na přístroji FT-NIR ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny, rozlišením 8 cm-1 a časem snímání spektra ~ 1,5 m

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    III. Vedecká konferencia študentov a doktorandov

  • ISBN

    80-8069-506-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    90

  • Publisher name

    Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra, SR

  • Event location

    Nitra, SR

  • Event date

    Oct 10, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article