Monitoring of chosen characteristics in colostrum by FT-NIR
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000074" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000074 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování vybraných parametrů v mlezivu pomocí FT-NIR
Original language description
Práce řeší možnost použití blízké infračervené spektroskopie pro stanovení některých významných nutrientů a fyzikálně-chemických parametrů kravského mleziva (obsah tuku, laktosy a vodivosti).NIR spektroskopie je jednou z metod molekulové spektroskopie, která využívá spektrální oblast vymezenou vlnovými délkami 800 a 2 500 nm, tj. vlnočty od 12 500 do 4 000 cm-1. Rutinní analytické metody používané pro stanovení složení mleziva jsou destruktivní, časově a finančně náročné. NIR spektroskopie představuje rychlou a nedestruktivní metodu, která vyžaduje minimální nebo žádnou přípravu vzorku a tím urychluje a zlevňuje jejich stanovení. Hlavní nevýhodou NIR spektroskopie je závislost na časově náročných a pracných kalibračních metodách.Sledované parametry vzorků mleziva použitých ke kalibraci NIR spektrometru byly stanoveny referenčními metodami. Vzorky byly proměřeny na přístroji FT-NIR ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny, rozlišením 8 cm-1 a časem snímání spektra ~ 1,5 m
Czech name
Sledování vybraných parametrů v mlezivu pomocí FT-NIR
Czech description
Práce řeší možnost použití blízké infračervené spektroskopie pro stanovení některých významných nutrientů a fyzikálně-chemických parametrů kravského mleziva (obsah tuku, laktosy a vodivosti).NIR spektroskopie je jednou z metod molekulové spektroskopie, která využívá spektrální oblast vymezenou vlnovými délkami 800 a 2 500 nm, tj. vlnočty od 12 500 do 4 000 cm-1. Rutinní analytické metody používané pro stanovení složení mleziva jsou destruktivní, časově a finančně náročné. NIR spektroskopie představuje rychlou a nedestruktivní metodu, která vyžaduje minimální nebo žádnou přípravu vzorku a tím urychluje a zlevňuje jejich stanovení. Hlavní nevýhodou NIR spektroskopie je závislost na časově náročných a pracných kalibračních metodách.Sledované parametry vzorků mleziva použitých ke kalibraci NIR spektrometru byly stanoveny referenčními metodami. Vzorky byly proměřeny na přístroji FT-NIR ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny, rozlišením 8 cm-1 a časem snímání spektra ~ 1,5 m
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
III. Vedecká konferencia študentov a doktorandov
ISBN
80-8069-506-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
90
Publisher name
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra, SR
Event location
Nitra, SR
Event date
Oct 10, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—