Photocolorimetry determination of the colour of yolk.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00001048" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00001048 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení barvy vaječného žloutku fotokolorimetricky
Original language description
Objektivní stanovení barvy žloutku bylo provedeno přenosným spektrofotometrem Color-guide Sphere Spex. Barva byla stanovena v systému CIELAB, přičemž pro oddělení žloutku od přístroje byla použita potravinářská folie, na kterou byl přístroj nakalibrován.Stanovení bylo prováděno též subjektivně, pomocí metody Roche. O významně vyšší citlivosti kolorimetrické metody CIELAB nejlépe svědčí mnohem širší variační rozpětí hodnot jednotlivých parametrů ve srovnání s metodou Roche. To bylo stanoveno na příkladuaplikace při přidání barevných pigmentů do krmiva. Změna byla patrná vizuálně porovnáním se stupnicí Roche. Subjektivní dojem potvrdilo u parametru L* snížení světlosti, u parametru a* došlo k posunu do červené oblasti a u b* se zvýšila intenzita žlutébarvy.
Czech name
Stanovení barvy vaječného žloutku fotokolorimetricky
Czech description
Objektivní stanovení barvy žloutku bylo provedeno přenosným spektrofotometrem Color-guide Sphere Spex. Barva byla stanovena v systému CIELAB, přičemž pro oddělení žloutku od přístroje byla použita potravinářská folie, na kterou byl přístroj nakalibrován.Stanovení bylo prováděno též subjektivně, pomocí metody Roche. O významně vyšší citlivosti kolorimetrické metody CIELAB nejlépe svědčí mnohem širší variační rozpětí hodnot jednotlivých parametrů ve srovnání s metodou Roche. To bylo stanoveno na příkladuaplikace při přidání barevných pigmentů do krmiva. Změna byla patrná vizuálně porovnáním se stupnicí Roche. Subjektivní dojem potvrdilo u parametru L* snížení světlosti, u parametru a* došlo k posunu do červené oblasti a u b* se zvýšila intenzita žlutébarvy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
BO - Biophysics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník Hygiena alimentorum XXVII
ISBN
80-7148-055-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
105-108
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—