Influence of the feeding sea-buckthorn pomace on the colour of the egg yolk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876406" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876406 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zkrmování výlisků z rakytníku na barvu žloutku
Original language description
Výlisky z rakytníku představují vysoce hodnotný produkt, který obsahuje, kromě řady nutričně významných obsahových látek, i značný podíl nutričně velmi kvalitního oleje. Krmná směs obsahovala 1 % a 2 % výlisků. Stanovení barvy se provádělo spektrofotometricky v systému CIELAB pomocí přenosného spektrofotometru Colour-guide sphere spex (BYK Gardner). Změny parametrů barvy žloutků při zkrmování rakytníkových výlisků jsou u parametrů L* a a* statisticky významné (? = 0,05). Největší relativní rozdíl je ve zvýšení hodnoty u parametru a*, významný posun do červené oblasti. Je zřejmé, že zkrmování rakytníkových výlisků vede k pozitivní změně barvy žloutků, které jsou tmavší a více oranžové, což ocení především spotřebitel.
Czech name
Vliv zkrmování výlisků z rakytníku na barvu žloutku
Czech description
Výlisky z rakytníku představují vysoce hodnotný produkt, který obsahuje, kromě řady nutričně významných obsahových látek, i značný podíl nutričně velmi kvalitního oleje. Krmná směs obsahovala 1 % a 2 % výlisků. Stanovení barvy se provádělo spektrofotometricky v systému CIELAB pomocí přenosného spektrofotometru Colour-guide sphere spex (BYK Gardner). Změny parametrů barvy žloutků při zkrmování rakytníkových výlisků jsou u parametrů L* a a* statisticky významné (? = 0,05). Největší relativní rozdíl je ve zvýšení hodnoty u parametru a*, významný posun do červené oblasti. Je zřejmé, že zkrmování rakytníkových výlisků vede k pozitivní změně barvy žloutků, které jsou tmavší a více oranžové, což ocení především spotřebitel.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena alimentorum XXXIX.
ISBN
978-80-8077-580-3
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
211-215
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
May 16, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—