Qualitative evaluation of egg yolk based on amount of fatty acids of commercial laying hens which were fed by diet with addition of sea buckthorn
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876974" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876974 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zhodnocení kvality vaječného žloutku na základě obsahu mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou s přídavkem rakytníkových výlisků
Original language description
Cílem této studie bylo zjistit účinek rakytníkových výlisků, které byly přidány do krmné směsi pro užitkové nosnice (hybrid Isa Brown). Rakytníkové výlisky se získávají při produkci šťávy z plodů rakytníku řešetlákového. Rakytníkové výlisky jsou bohaté na živiny a bioaktivní látky a proto se používají ve výživě zvířat jako přísada do krmných směsí. Zaměřili jsme se na to, jak může přidávání rakytníkových výlisků ovlivňovat množství mastných kyselin ve vaječném žloutku. Kyselina palmitová (19,061 g/100 g tuku), kyselina palmitolejová (18,324 g/100 g tuku), kyselina olejová (16,512 g/100 g tuku), kyselina linolová (19,532 g/100 g tuku) a kyselina linolenová (16,674 g/100 g tuku) byly hlavními mastnými kyselinami v rakytníkových výliscích. Rakytníkové výlisky se mohou používat jako komponenta směsí ve výživě užitkových nosnic. Nejlepším způsobem je použít 2 % přídavku rakytníkových výlisků v krmivu pro nosnice podle jejich chemické analýzy a ekonomické poptávky.
Czech name
Zhodnocení kvality vaječného žloutku na základě obsahu mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou s přídavkem rakytníkových výlisků
Czech description
Cílem této studie bylo zjistit účinek rakytníkových výlisků, které byly přidány do krmné směsi pro užitkové nosnice (hybrid Isa Brown). Rakytníkové výlisky se získávají při produkci šťávy z plodů rakytníku řešetlákového. Rakytníkové výlisky jsou bohaté na živiny a bioaktivní látky a proto se používají ve výživě zvířat jako přísada do krmných směsí. Zaměřili jsme se na to, jak může přidávání rakytníkových výlisků ovlivňovat množství mastných kyselin ve vaječném žloutku. Kyselina palmitová (19,061 g/100 g tuku), kyselina palmitolejová (18,324 g/100 g tuku), kyselina olejová (16,512 g/100 g tuku), kyselina linolová (19,532 g/100 g tuku) a kyselina linolenová (16,674 g/100 g tuku) byly hlavními mastnými kyselinami v rakytníkových výliscích. Rakytníkové výlisky se mohou používat jako komponenta směsí ve výživě užitkových nosnic. Nejlepším způsobem je použít 2 % přídavku rakytníkových výlisků v krmivu pro nosnice podle jejich chemické analýzy a ekonomické poptávky.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Animal Physiology, Nutrition and Welfare 2018
ISBN
978-80-7394-715-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
9
Pages from-to
24-32
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Nov 21, 2018
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—