Qualitative evaluation of eggs based on amount of fatty acids of commercial laying hens which were fed by diet include sea buckthorn pomace
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876668" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876668 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení kvality vajec na základě množství mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou obsahující rakytníkové výlisky
Original language description
Cílem této studie bylo stanovit vliv rakytníkových výlisků, které byly přidány do kompletní krmné směsi pro nosnice hybridní kombinace Isa Brown. Rakytníkové výlisky se získávají při produkci šťávy z plodů rakytníku řešetlákového. Tyto produkty jsou bohaté na bioaktivní sloučeniny, což je důvodem jejich použití ve výživě zvířat jako zdroje živin. Zaměřili jsme se na to, jak může přidávání rakytníkových výlisků ovlivňovat množství mastných kyselin ve vaječném žloutku. Mastné kyseliny dominující v rakytníkových výliscích byly kyselina palmitová (19,061 g/100 g tuku), kyselina palmitoolejová (18,324 g/100 g tuku), kyselina olejová (16,512 g/100 g tuku), kyselina linolová (19,532 g/100 g tuku) a kyselina linolenová (16,674 g/100 g tuku). Rakytníkové výlisky mohou být použity jako složka výživy nosnic. Přídavek 2 % rakytníkových výlisků v krmivu je nejlepší z hlediska nutriční hodnoty diety i z ekonomického hlediska
Czech name
Hodnocení kvality vajec na základě množství mastných kyselin u užitkových nosnic krmených dietou obsahující rakytníkové výlisky
Czech description
Cílem této studie bylo stanovit vliv rakytníkových výlisků, které byly přidány do kompletní krmné směsi pro nosnice hybridní kombinace Isa Brown. Rakytníkové výlisky se získávají při produkci šťávy z plodů rakytníku řešetlákového. Tyto produkty jsou bohaté na bioaktivní sloučeniny, což je důvodem jejich použití ve výživě zvířat jako zdroje živin. Zaměřili jsme se na to, jak může přidávání rakytníkových výlisků ovlivňovat množství mastných kyselin ve vaječném žloutku. Mastné kyseliny dominující v rakytníkových výliscích byly kyselina palmitová (19,061 g/100 g tuku), kyselina palmitoolejová (18,324 g/100 g tuku), kyselina olejová (16,512 g/100 g tuku), kyselina linolová (19,532 g/100 g tuku) a kyselina linolenová (16,674 g/100 g tuku). Rakytníkové výlisky mohou být použity jako složka výživy nosnic. Přídavek 2 % rakytníkových výlisků v krmivu je nejlepší z hlediska nutriční hodnoty diety i z ekonomického hlediska
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XIII.
ISBN
978-80-8077-581-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
164-168
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
UVLF Košice
Event date
Sep 6, 2018
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—