Exponential drop of radiocesium avtivity in mushrooms due to the effect of acetic acid.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00001058" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00001058 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Exponential drop of radiocesium avtivity in mushrooms due to the effect of acetic acid.
Original language description
The capability of vinegary pickle (2% solution of acetic acid) as a decontaminant for mushrooms has been studied. The complete sporocarps of Xerocomus badius, Suillus luteus and Lepista saeve in dry weight, the native state and after defrosting were investigated. The mushroom samples gathered in forest ecosystems were contaminated by the post-Chernobyl radiocesium. The activity concentrations of 137Cs were determined by the semiconductor gammaspectroscopy. It was proved that the reduction in activity has been affected by the frequency of replacement of acetic acid. However, the number of replacements is limited due to a change of the mushroom consistency. The vinegary pickle is already effective after the first treatment, i.e. the activity in the dry weight was reduced by 73 percent, and in the native state by 59 %. The radiocesium activity follows an exponential curve with the exponents of 0.766 (the dry weight with the values exceeding the maximum permissible level of contamination),
Czech name
Exponenciální pokles aktivity radiocesia v houbách působením kyseliny octové.
Czech description
Byla studována dekontaminační schopnost octového nálevu (2%-ní roztok kyseliny octové) u hub. Zkoumány byly celé plodnice Xerocomus badius, Suillus luteus a Lepista saeve v sušeném stavu, nativním stavu a po rozmražení. Vzorky hub sbírané v lesních ekosystémech byly kontaminovány postčernobylským radiocesiem. Aktivita 137Cs byla stanovena pomocí gama spektrometrické trasy. Byly nalezeny vzorky, jejichž aktivita (především u sušených hub-dry weight) i více jak dvojnásobně překračovala nejvyšší přípustnouúroveň radioaktivní kontaminace potravin 600 Bq . kg-1. Bylo prokázáno, že na účinnost poklesu má největší vliv frekvence výměny roztoku kyseliny octové. Počet výměn je ovšem limitován vzhledem k změnám konzistence hub. Naložení do octového nálevu je efektivní již při jednom naložení do octového nálevu - u sušených hub pokles o 73 %, u hub v nativním stavu pokles o 59 %. U opakovaného působení čerstvého roztoku kyseliny octové měl pokles aktivity radiocesia exponenciální charakter s exp
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
BO - Biophysics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
European Food Research and Technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Volume of the periodical
222
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
5
Pages from-to
139-143
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—