All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Intenference in nutritive value of muscle of common carp (Cyprinus carpio) and silver carp (Hypophthalmichtys molitrix) by cyanobacteria.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001186" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001186 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ovlivnění nutriční hodnoty svaloviny kapra obecného (cyprinus carpio) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix) cyanobacteriemi.

  • Original language description

    Cílem naší studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje přítomnost vodního květu sinic kvalitu rybího masa, a to jeho biochemické složení včetně spektra MK a AMK a jaká je koncentrace microcystinu LR ve svalovině. Součástí detekce poškození organismu cyanotoxiny bylo i sledování bioindikátorů oxidativního stresu v hepatopankreatu. Jako pokusný druh byl vybrán kapr obecný, který sinice nepřijímá a netráví a tolstolobik bílý, který sinice přijímá, ale tráví pouze omezeně. Chemické složení svalovinybylo ovlivněno u tolstolobika, kde došlo ke zvýšení obsahu vody a snížení obsahu tuku a proteinů. U obou sledovaných druhů došlo ke statisticky významným změnám ve spektru mastných kyselin, což se statisticky odrazilo zejména v poměru n-3/n-6 (snížení upokusných skupin). Během expozice došlo k akumulaci určitého množství microcystinů ve svalovině, po přemístění do vody bez microcystinů došlo k podstatnému poklesu koncentrací již do 14 dnů. Hazadr index se pohyboval okolo 0,4 u tolstolo

  • Czech name

    Ovlivnění nutriční hodnoty svaloviny kapra obecného (cyprinus carpio) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix) cyanobacteriemi.

  • Czech description

    Cílem naší studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje přítomnost vodního květu sinic kvalitu rybího masa, a to jeho biochemické složení včetně spektra MK a AMK a jaká je koncentrace microcystinu LR ve svalovině. Součástí detekce poškození organismu cyanotoxiny bylo i sledování bioindikátorů oxidativního stresu v hepatopankreatu. Jako pokusný druh byl vybrán kapr obecný, který sinice nepřijímá a netráví a tolstolobik bílý, který sinice přijímá, ale tráví pouze omezeně. Chemické složení svalovinybylo ovlivněno u tolstolobika, kde došlo ke zvýšení obsahu vody a snížení obsahu tuku a proteinů. U obou sledovaných druhů došlo ke statisticky významným změnám ve spektru mastných kyselin, což se statisticky odrazilo zejména v poměru n-3/n-6 (snížení upokusných skupin). Během expozice došlo k akumulaci určitého množství microcystinů ve svalovině, po přemístění do vody bez microcystinů došlo k podstatnému poklesu koncentrací již do 14 dnů. Hazadr index se pohyboval okolo 0,4 u tolstolo

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GL - Fishery

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Bulletin VÚRH Vodňany

  • ISSN

    0007-389X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    43

  • Issue of the periodical within the volume

    N

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    105-112

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database