All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fatty acid and amino acid spectrum in muscles of fish exposed to the action of water bloom of cyanobacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000823" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000823 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/67985939:_____/06:00053837

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Spektrum mastných kyselin a aminokyselin v mase ryb vystavených působení vodního květu sinic

  • Original language description

    Cílem naší studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje přítomnost vodního květu sinic kvalitu rybího masa se zaměřením na spektrum mastných kyselin - FA a aminokyselin - AA. Jako pokusný druh byl vybrán kapr obecný, který sinice nepřijímá a netráví a tolstolobik bílý, který sinice přijímá, ale tráví pouze omezeně. Chemické složení svaloviny, délko-hmotnostní charakteristiky, spektrum FA a AA kapra nevykazovaly výrazné změny. Svalovina tolstolobika vykazovala výraznější změny v prostředí sinic vodního květu, zejména došlo ke snížení lipidů a proteinů a ke zvýšení sušiny. Změny byly evidentní i u spektra mastných kyselin (FA) a aminokyselin (AA). Zejména došlo k výraznému úbytku FA, mono i polynenasycených. Výraznější pokles řady n-3 (včetně EPAa DHA) způsobil i výrazné snížení poměru n-3/n-6. V rámci spektra AA došlo ke signifikantnímu zvýšení obsahu cystinu, methioninu, threoninu a prolinu a ke snížení obsahu serinu, glutamové kyseliny, alaninu, leucinu, lysinu a argininu. Po

  • Czech name

    Spektrum mastných kyselin a aminokyselin v mase ryb vystavených působení vodního květu sinic

  • Czech description

    Cílem naší studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje přítomnost vodního květu sinic kvalitu rybího masa se zaměřením na spektrum mastných kyselin - FA a aminokyselin - AA. Jako pokusný druh byl vybrán kapr obecný, který sinice nepřijímá a netráví a tolstolobik bílý, který sinice přijímá, ale tráví pouze omezeně. Chemické složení svaloviny, délko-hmotnostní charakteristiky, spektrum FA a AA kapra nevykazovaly výrazné změny. Svalovina tolstolobika vykazovala výraznější změny v prostředí sinic vodního květu, zejména došlo ke snížení lipidů a proteinů a ke zvýšení sušiny. Změny byly evidentní i u spektra mastných kyselin (FA) a aminokyselin (AA). Zejména došlo k výraznému úbytku FA, mono i polynenasycených. Výraznější pokles řady n-3 (včetně EPAa DHA) způsobil i výrazné snížení poměru n-3/n-6. V rámci spektra AA došlo ke signifikantnímu zvýšení obsahu cystinu, methioninu, threoninu a prolinu a ke snížení obsahu serinu, glutamové kyseliny, alaninu, leucinu, lysinu a argininu. Po

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GL - Fishery

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    sborník Hygiena alimentorum XXVII

  • ISBN

    80-7148-055-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    137-140

  • Publisher name

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article