Fatty acid and amino acid spectrum in muscles of fish exposed to the action of water bloom of cyanobacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000823" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000823 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/67985939:_____/06:00053837
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Spektrum mastných kyselin a aminokyselin v mase ryb vystavených působení vodního květu sinic
Original language description
Cílem naší studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje přítomnost vodního květu sinic kvalitu rybího masa se zaměřením na spektrum mastných kyselin - FA a aminokyselin - AA. Jako pokusný druh byl vybrán kapr obecný, který sinice nepřijímá a netráví a tolstolobik bílý, který sinice přijímá, ale tráví pouze omezeně. Chemické složení svaloviny, délko-hmotnostní charakteristiky, spektrum FA a AA kapra nevykazovaly výrazné změny. Svalovina tolstolobika vykazovala výraznější změny v prostředí sinic vodního květu, zejména došlo ke snížení lipidů a proteinů a ke zvýšení sušiny. Změny byly evidentní i u spektra mastných kyselin (FA) a aminokyselin (AA). Zejména došlo k výraznému úbytku FA, mono i polynenasycených. Výraznější pokles řady n-3 (včetně EPAa DHA) způsobil i výrazné snížení poměru n-3/n-6. V rámci spektra AA došlo ke signifikantnímu zvýšení obsahu cystinu, methioninu, threoninu a prolinu a ke snížení obsahu serinu, glutamové kyseliny, alaninu, leucinu, lysinu a argininu. Po
Czech name
Spektrum mastných kyselin a aminokyselin v mase ryb vystavených působení vodního květu sinic
Czech description
Cílem naší studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje přítomnost vodního květu sinic kvalitu rybího masa se zaměřením na spektrum mastných kyselin - FA a aminokyselin - AA. Jako pokusný druh byl vybrán kapr obecný, který sinice nepřijímá a netráví a tolstolobik bílý, který sinice přijímá, ale tráví pouze omezeně. Chemické složení svaloviny, délko-hmotnostní charakteristiky, spektrum FA a AA kapra nevykazovaly výrazné změny. Svalovina tolstolobika vykazovala výraznější změny v prostředí sinic vodního květu, zejména došlo ke snížení lipidů a proteinů a ke zvýšení sušiny. Změny byly evidentní i u spektra mastných kyselin (FA) a aminokyselin (AA). Zejména došlo k výraznému úbytku FA, mono i polynenasycených. Výraznější pokles řady n-3 (včetně EPAa DHA) způsobil i výrazné snížení poměru n-3/n-6. V rámci spektra AA došlo ke signifikantnímu zvýšení obsahu cystinu, methioninu, threoninu a prolinu a ke snížení obsahu serinu, glutamové kyseliny, alaninu, leucinu, lysinu a argininu. Po
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GL - Fishery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník Hygiena alimentorum XXVII
ISBN
80-7148-055-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
137-140
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—