Feeding Fish Oil and Linseed Oil to Laying Hens to Increase the n-3 PUFA of Egg Yolk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001597" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001597 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Feeding Fish Oil and Linseed Oil to Laying Hens to Increase the n-3 PUFA of Egg Yolk
Original language description
The research was carried out to assess the possibility of egg yolk enrichment through supplementation of fish oil (FO) and linseed oil (LO) to layer diet. A total of 84 ISA Brown laying hens were divided into three groups. Each group consisted of seven cages with four hens per cage. Groups received feed mixtures differing in combinations of oils. Mixture fed to the E1 group contained 1.50% LO and 3.5% FO, the E2 group had diets with 2.5% LO and 2.5% FO, and the E3 group was fed diets with 3.5% LO and 1.5% FO. Egg yolk content of ?-linolenic acid (?-LNA) and omega-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFA) in total fatty acids was increased (P < 0.001) due to increased content of linseed oil in hen diet and it was the most favorable in the E3 group. In groups E1, E2 and E3, the ?-LNA content was 3.25%, 4.33% and 5.18%, respectively, and the n-3 PUFA content was 6.80%, 7.22% and 8.50%, respectively. The content of eicosapentaenoic acid was higher (P < 0.05) in egg yolks of the E1 grou
Czech name
Krmení rybím tukem a lněným olejem za účelem zvýšení n-3 PUFA ve vaječném žloutku
Czech description
Tato studie hodnotila možnost obohacení vaječného žloutku přidáním rybího tuku (FO) a lněného oleje (LO) do diet nosnic. Celkem 84 nosnice ISA Brown byly rozděleny do tří rovnocenných skupin tvořených sedmi klecemi. Slepice byly ustájeny v klecích po čtyřech a krmeny směsmi, které obsahovaly, kromě jiných krmiv, různé kombinace olejů. Směs podávaná skupině E1 obsahovala 1.5 % LO a 3.5 % FO, skupina E2 dostávala diety s 2.5 % LO a 2.5 % FO a skupina E3 byla krmena dietami s 3.5 % LO a 1.5 % FO. Obsah kyseliny ?-linolenové (?-LNA) a n-3 PUFA ve vaječném žloutku se signifikantně zvýšil (p < 0.001) následkem zvýšeného obsahu lněného oleje v dietě slepic abyl nejpříznivější u skupiny E3. Obsah ?-LNA a n-3 PUFA byl u skupiny E1 3.25 % a 6.80 %, u skupiny E24.33 % a 7.22 % a u skupiny E3 5.18 % a 8.50 %. Obsah kyseliny eikosapentaenové byl signifikantně vyšší (p < 0.05) ve vaječném žloutku skupiny E1než skupin E2 a E3. Nebyly zjištěny signifikantní rozdíly (p < 0.05) mezi skupinami
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Volume of the periodical
77
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000263226200010
EID of the result in the Scopus database
—