All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Feeding Fish Oil and Linseed Oil to Laying Hens to Increase the n-3 PUFA of Egg Yolk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001597" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001597 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Feeding Fish Oil and Linseed Oil to Laying Hens to Increase the n-3 PUFA of Egg Yolk

  • Original language description

    The research was carried out to assess the possibility of egg yolk enrichment through supplementation of fish oil (FO) and linseed oil (LO) to layer diet. A total of 84 ISA Brown laying hens were divided into three groups. Each group consisted of seven cages with four hens per cage. Groups received feed mixtures differing in combinations of oils. Mixture fed to the E1 group contained 1.50% LO and 3.5% FO, the E2 group had diets with 2.5% LO and 2.5% FO, and the E3 group was fed diets with 3.5% LO and 1.5% FO. Egg yolk content of ?-linolenic acid (?-LNA) and omega-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFA) in total fatty acids was increased (P < 0.001) due to increased content of linseed oil in hen diet and it was the most favorable in the E3 group. In groups E1, E2 and E3, the ?-LNA content was 3.25%, 4.33% and 5.18%, respectively, and the n-3 PUFA content was 6.80%, 7.22% and 8.50%, respectively. The content of eicosapentaenoic acid was higher (P < 0.05) in egg yolks of the E1 grou

  • Czech name

    Krmení rybím tukem a lněným olejem za účelem zvýšení n-3 PUFA ve vaječném žloutku

  • Czech description

    Tato studie hodnotila možnost obohacení vaječného žloutku přidáním rybího tuku (FO) a lněného oleje (LO) do diet nosnic. Celkem 84 nosnice ISA Brown byly rozděleny do tří rovnocenných skupin tvořených sedmi klecemi. Slepice byly ustájeny v klecích po čtyřech a krmeny směsmi, které obsahovaly, kromě jiných krmiv, různé kombinace olejů. Směs podávaná skupině E1 obsahovala 1.5 % LO a 3.5 % FO, skupina E2 dostávala diety s 2.5 % LO a 2.5 % FO a skupina E3 byla krmena dietami s 3.5 % LO a 1.5 % FO. Obsah kyseliny ?-linolenové (?-LNA) a n-3 PUFA ve vaječném žloutku se signifikantně zvýšil (p < 0.001) následkem zvýšeného obsahu lněného oleje v dietě slepic abyl nejpříznivější u skupiny E3. Obsah ?-LNA a n-3 PUFA byl u skupiny E1 3.25 % a 6.80 %, u skupiny E24.33 % a 7.22 % a u skupiny E3 5.18 % a 8.50 %. Obsah kyseliny eikosapentaenové byl signifikantně vyšší (p < 0.05) ve vaječném žloutku skupiny E1než skupin E2 a E3. Nebyly zjištěny signifikantní rozdíly (p < 0.05) mezi skupinami

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    77

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000263226200010

  • EID of the result in the Scopus database