Dietary Dose of Selenium in Seniors with Oncological and Diabetic Diseases
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002154" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002154 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dietní dávka selenu u seniorů s onkologickým a diabetickým onemocněním
Original language description
Selen je esenciální stopový prvek, jehož nedostatek je spojován s četnými závažnými onemocněními včetně onkologických a diabetes mellitus. Příjem selenu byl sledován ve stravě onkologických pacientů a pacientů s diabetickou dietou v rozsahu deseti dnů letního období a deseti dnů zimního období. V analyzovaném období byla všechna jídla sestavena ze 111 potravin. Hlavními zdroji selenu u obou diet byly potravinové skupiny maso a masné výrobky, cereálie, mléko a mléčné výrobky, které dotovaly denní příjemselenu z více než 80 %. Bazální minimum bylo dosaženo u obou diet každý analyzovaný den. Doporučená denní dávka byla naplněna u diabetické diety. Nižší procento plnění bylo zaznamenáno ve stravě pacientů onkologických.
Czech name
Dietní dávka selenu u seniorů s onkologickým a diabetickým onemocněním
Czech description
Selen je esenciální stopový prvek, jehož nedostatek je spojován s četnými závažnými onemocněními včetně onkologických a diabetes mellitus. Příjem selenu byl sledován ve stravě onkologických pacientů a pacientů s diabetickou dietou v rozsahu deseti dnů letního období a deseti dnů zimního období. V analyzovaném období byla všechna jídla sestavena ze 111 potravin. Hlavními zdroji selenu u obou diet byly potravinové skupiny maso a masné výrobky, cereálie, mléko a mléčné výrobky, které dotovaly denní příjemselenu z více než 80 %. Bazální minimum bylo dosaženo u obou diet každý analyzovaný den. Doporučená denní dávka byla naplněna u diabetické diety. Nižší procento plnění bylo zaznamenáno ve stravě pacientů onkologických.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Hygiena
ISSN
1802-6281
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
54
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—