All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Meat and meat products as a source of sodium in human diet and health risks of its excessive intake

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870633" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870633 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Maso a masné výrobky jako zdroj sodíku ve výživě člověka a zdravotní rizika jeho nadměrného přívodu

  • Original language description

    Cílem této studie bylo posoudit situaci přívodu soli/sodíku (Na) ve stravě evropské populace a diskutovat, jak se maso a masné výrobky na daném přívodu podílí. V tomto článku jsou dále uvedeny zdravotní aspekty a možné alternativy redukce nebo náhrady soli v těchto produktech. Vysoký přívod sodíku, který je v potravinách obecně reprezentován především chloridem sodným, je jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku hypertenze vedoucí k ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhodě a či onemocnění ledvin. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je denní přívod sodíku u Evropské populace 3 - 5 g, což převyšuje doporučenou denní dávku stanovenou Světovou zdravotnickou organizací (2,0 g Na / osoba / den) nebo EFSA (1,5 g Na /osoba / den).Hlavním zdrojem Na v potravě jsou zpracované potraviny (70 - 75%), kde jsou maso a masné výrobky jeho druhým největším zdrojem po obilovinách a jejich výrobcích. Mnoho národních a mezinárodních organizací si stanovily za cíl snížit množs

  • Czech name

    Maso a masné výrobky jako zdroj sodíku ve výživě člověka a zdravotní rizika jeho nadměrného přívodu

  • Czech description

    Cílem této studie bylo posoudit situaci přívodu soli/sodíku (Na) ve stravě evropské populace a diskutovat, jak se maso a masné výrobky na daném přívodu podílí. V tomto článku jsou dále uvedeny zdravotní aspekty a možné alternativy redukce nebo náhrady soli v těchto produktech. Vysoký přívod sodíku, který je v potravinách obecně reprezentován především chloridem sodným, je jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku hypertenze vedoucí k ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhodě a či onemocnění ledvin. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je denní přívod sodíku u Evropské populace 3 - 5 g, což převyšuje doporučenou denní dávku stanovenou Světovou zdravotnickou organizací (2,0 g Na / osoba / den) nebo EFSA (1,5 g Na /osoba / den).Hlavním zdrojem Na v potravě jsou zpracované potraviny (70 - 75%), kde jsou maso a masné výrobky jeho druhým největším zdrojem po obilovinách a jejich výrobcích. Mnoho národních a mezinárodních organizací si stanovily za cíl snížit množs

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    22

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    27-29

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database