Meat and meat products as a source of sodium in human diet and health risks of its excessive intake
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870633" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870633 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Maso a masné výrobky jako zdroj sodíku ve výživě člověka a zdravotní rizika jeho nadměrného přívodu
Original language description
Cílem této studie bylo posoudit situaci přívodu soli/sodíku (Na) ve stravě evropské populace a diskutovat, jak se maso a masné výrobky na daném přívodu podílí. V tomto článku jsou dále uvedeny zdravotní aspekty a možné alternativy redukce nebo náhrady soli v těchto produktech. Vysoký přívod sodíku, který je v potravinách obecně reprezentován především chloridem sodným, je jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku hypertenze vedoucí k ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhodě a či onemocnění ledvin. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je denní přívod sodíku u Evropské populace 3 - 5 g, což převyšuje doporučenou denní dávku stanovenou Světovou zdravotnickou organizací (2,0 g Na / osoba / den) nebo EFSA (1,5 g Na /osoba / den).Hlavním zdrojem Na v potravě jsou zpracované potraviny (70 - 75%), kde jsou maso a masné výrobky jeho druhým největším zdrojem po obilovinách a jejich výrobcích. Mnoho národních a mezinárodních organizací si stanovily za cíl snížit množs
Czech name
Maso a masné výrobky jako zdroj sodíku ve výživě člověka a zdravotní rizika jeho nadměrného přívodu
Czech description
Cílem této studie bylo posoudit situaci přívodu soli/sodíku (Na) ve stravě evropské populace a diskutovat, jak se maso a masné výrobky na daném přívodu podílí. V tomto článku jsou dále uvedeny zdravotní aspekty a možné alternativy redukce nebo náhrady soli v těchto produktech. Vysoký přívod sodíku, který je v potravinách obecně reprezentován především chloridem sodným, je jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku hypertenze vedoucí k ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhodě a či onemocnění ledvin. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je denní přívod sodíku u Evropské populace 3 - 5 g, což převyšuje doporučenou denní dávku stanovenou Světovou zdravotnickou organizací (2,0 g Na / osoba / den) nebo EFSA (1,5 g Na /osoba / den).Hlavním zdrojem Na v potravě jsou zpracované potraviny (70 - 75%), kde jsou maso a masné výrobky jeho druhým největším zdrojem po obilovinách a jejich výrobcích. Mnoho národních a mezinárodních organizací si stanovily za cíl snížit množs
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
27-29
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—