Salt content in meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F21%3A00013705" target="_blank" >RIV/75010330:_____/21:00013705 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/01/AHEM_1_2022.pdf" target="_blank" >https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/01/AHEM_1_2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sůl v masných výrobcích
Original language description
Abstrakt: Masné výrobky (MV) se dle dat Monitoringu dietární expozice podílejí na celkovém přívodu sodíku průměrně z více jak 20 %. Představují tak druhý nejvýznamnější zdroj sodíku/soli v dietě. V roce 2020 byl realizován SZÚ-CZVP projekt s cílem zmapovat situaci s obsahem soli ve vybraných MV dostupných na českém trhu a také odhadnout, do jaké míry by konzumace vybraných MV přispívala k plnění doporučeného přívodu soli v jednotlivých populačních skupinách. Analýza vzorků ukázala, že při porovnání stanoveného obsahu soli s deklarovanou hodnotou mělo 44 % výrobků hodnoty vyšší než hodnotu deklarovanou, ale pouze 2 % výrobků nesplnilo legislativně stanovené přípustné odchylky. Na základě analýzy obsahu soli ve vybraných MV a při zohlednění průměrné spotřeby lze odhadnout, že nejvíce soli přijmou díky MV chlapci a muži starší 11 let (až 36 % z celkového denního doporučení), nejméně děti ve věku 4–6 let a ženy starší 15 let (12–14 % z celkového denního doporučení).
Czech name
Sůl v masných výrobcích
Czech description
Abstrakt: Masné výrobky (MV) se dle dat Monitoringu dietární expozice podílejí na celkovém přívodu sodíku průměrně z více jak 20 %. Představují tak druhý nejvýznamnější zdroj sodíku/soli v dietě. V roce 2020 byl realizován SZÚ-CZVP projekt s cílem zmapovat situaci s obsahem soli ve vybraných MV dostupných na českém trhu a také odhadnout, do jaké míry by konzumace vybraných MV přispívala k plnění doporučeného přívodu soli v jednotlivých populačních skupinách. Analýza vzorků ukázala, že při porovnání stanoveného obsahu soli s deklarovanou hodnotou mělo 44 % výrobků hodnoty vyšší než hodnotu deklarovanou, ale pouze 2 % výrobků nesplnilo legislativně stanovené přípustné odchylky. Na základě analýzy obsahu soli ve vybraných MV a při zohlednění průměrné spotřeby lze odhadnout, že nejvíce soli přijmou díky MV chlapci a muži starší 11 let (až 36 % z celkového denního doporučení), nejméně děti ve věku 4–6 let a ženy starší 15 let (12–14 % z celkového denního doporučení).
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů