All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Salt content in meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F21%3A00013705" target="_blank" >RIV/75010330:_____/21:00013705 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/01/AHEM_1_2022.pdf" target="_blank" >https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/01/AHEM_1_2022.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sůl v masných výrobcích

  • Original language description

    Abstrakt: Masné výrobky (MV) se dle dat Monitoringu dietární expozice podílejí na celkovém přívodu sodíku průměrně z více jak 20 %. Představují tak druhý nejvýznamnější zdroj sodíku/soli v dietě. V roce 2020 byl realizován SZÚ-CZVP projekt s cílem zmapovat situaci s obsahem soli ve vybraných MV dostupných na českém trhu a také odhadnout, do jaké míry by konzumace vybraných MV přispívala k plnění doporučeného přívodu soli v jednotlivých populačních skupinách. Analýza vzorků ukázala, že při porovnání stanoveného obsahu soli s deklarovanou hodnotou mělo 44 % výrobků hodnoty vyšší než hodnotu deklarovanou, ale pouze 2 % výrobků nesplnilo legislativně stanovené přípustné odchylky. Na základě analýzy obsahu soli ve vybraných MV a při zohlednění průměrné spotřeby lze odhadnout, že nejvíce soli přijmou díky MV chlapci a muži starší 11 let (až 36 % z celkového denního doporučení), nejméně děti ve věku 4–6 let a ženy starší 15 let (12–14 % z celkového denního doporučení).

  • Czech name

    Sůl v masných výrobcích

  • Czech description

    Abstrakt: Masné výrobky (MV) se dle dat Monitoringu dietární expozice podílejí na celkovém přívodu sodíku průměrně z více jak 20 %. Představují tak druhý nejvýznamnější zdroj sodíku/soli v dietě. V roce 2020 byl realizován SZÚ-CZVP projekt s cílem zmapovat situaci s obsahem soli ve vybraných MV dostupných na českém trhu a také odhadnout, do jaké míry by konzumace vybraných MV přispívala k plnění doporučeného přívodu soli v jednotlivých populačních skupinách. Analýza vzorků ukázala, že při porovnání stanoveného obsahu soli s deklarovanou hodnotou mělo 44 % výrobků hodnoty vyšší než hodnotu deklarovanou, ale pouze 2 % výrobků nesplnilo legislativně stanovené přípustné odchylky. Na základě analýzy obsahu soli ve vybraných MV a při zohlednění průměrné spotřeby lze odhadnout, že nejvíce soli přijmou díky MV chlapci a muži starší 11 let (až 36 % z celkového denního doporučení), nejméně děti ve věku 4–6 let a ženy starší 15 let (12–14 % z celkového denního doporučení).

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů