Species distribution and resistance of enterococci isolated from raw and pasteurized sheeps milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002732" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002732 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Druhové zastoupení a rezistence enterokoků izolovaných ze syrového a pasterovaného ovčího mléka
Original language description
Cílem studie bylo sledování druhového zastoupení enterokoků v syrovém a tepelně ošetřeném ovčím mléce a u druhů E. faecalis a E. faecium hodnocení rezistence k antimikrobiálním látkám. Rodová a druhová identifikace byla provedena metodou polymerázové řetězové reakce. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla testována diskovou difúzní metodou. Přítomnost enterokoků byla zaznamenána u 100 % vzorků syrového i pasterovaného ovčího mléka. Ze syrového mléka byly izolovány druhy E. faecalis (81,0 %) a E. mundti, z pasterovaného mléka druhy E. faecalis (65,0 %) a E. faecium. Všechny izoláty E. faecalis byly rezistentní ke klindamycinu, dále byla zjištěna rezistence k cefalotinu a ofloxacinu. Celkem 8 izolátů bylo rezistentních současně ke všem třem uvedeným antimikrobiálním látkám. Izolát E. faecium z pasterovaného mléka byl rezistentní k cefalotinu a ofloxacinu. U žádného izolátu nebyla zjištěna rezistence k vankomycinu, vysoké hladině gentamicinu či streptomycinu.
Czech name
Druhové zastoupení a rezistence enterokoků izolovaných ze syrového a pasterovaného ovčího mléka
Czech description
Cílem studie bylo sledování druhového zastoupení enterokoků v syrovém a tepelně ošetřeném ovčím mléce a u druhů E. faecalis a E. faecium hodnocení rezistence k antimikrobiálním látkám. Rodová a druhová identifikace byla provedena metodou polymerázové řetězové reakce. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla testována diskovou difúzní metodou. Přítomnost enterokoků byla zaznamenána u 100 % vzorků syrového i pasterovaného ovčího mléka. Ze syrového mléka byly izolovány druhy E. faecalis (81,0 %) a E. mundti, z pasterovaného mléka druhy E. faecalis (65,0 %) a E. faecium. Všechny izoláty E. faecalis byly rezistentní ke klindamycinu, dále byla zjištěna rezistence k cefalotinu a ofloxacinu. Celkem 8 izolátů bylo rezistentních současně ke všem třem uvedeným antimikrobiálním látkám. Izolát E. faecium z pasterovaného mléka byl rezistentní k cefalotinu a ofloxacinu. U žádného izolátu nebyla zjištěna rezistence k vankomycinu, vysoké hladině gentamicinu či streptomycinu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2010. Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—