All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The estimate of ?3 fatty acids usual intake from the czech diet

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002828" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002828 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Odhad obvyklého přívodu ?3 mastných kyselin z české diety

  • Original language description

    Cílem práce bylo analyzovat obvyklou dietu obyvatel České republiky z hlediska obsahu polynenasycených ?3 mastných kyselin, vzhledem k jejich významu pro lidské zdraví. Byla sledována koncentrace 37 individuálních mastných kyselin (FA), mezi nimi i kyseliny ? linolenové (ALA) eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA). Analýza byla provedena v rámci programu monitoringu dietární expozice organizovaném Státním zdravotním ústavem v Brně. K interpretaci výsledku studia ?3 mastných kyselin byl použit návrh doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Přívod ALA nebyl v rámci této dílčí studie samostatně hodnocen, protože vyžaduje celkové hodnocení přívodu energie, což je mimo rámec cílů této studie. Přívod EPA a DHA byl porovnán s navrženým doporučením EFSA. Sumární přívod těchto významných FA byl zjištěn v množství 194 mg pro osobu s tělesnou hmotností 60 kg a den. To je 77,4% návrhu doporučení EFSA. Výsledky podporují závěry, že populace ČR má v dietě dlouhodobě nedos

  • Czech name

    Odhad obvyklého přívodu ?3 mastných kyselin z české diety

  • Czech description

    Cílem práce bylo analyzovat obvyklou dietu obyvatel České republiky z hlediska obsahu polynenasycených ?3 mastných kyselin, vzhledem k jejich významu pro lidské zdraví. Byla sledována koncentrace 37 individuálních mastných kyselin (FA), mezi nimi i kyseliny ? linolenové (ALA) eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA). Analýza byla provedena v rámci programu monitoringu dietární expozice organizovaném Státním zdravotním ústavem v Brně. K interpretaci výsledku studia ?3 mastných kyselin byl použit návrh doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Přívod ALA nebyl v rámci této dílčí studie samostatně hodnocen, protože vyžaduje celkové hodnocení přívodu energie, což je mimo rámec cílů této studie. Přívod EPA a DHA byl porovnán s navrženým doporučením EFSA. Sumární přívod těchto významných FA byl zjištěn v množství 194 mg pro osobu s tělesnou hmotností 60 kg a den. To je 77,4% návrhu doporučení EFSA. Výsledky podporují závěry, že populace ČR má v dietě dlouhodobě nedos

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-384-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    11

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article