The estimate of ?3 fatty acids usual intake from the czech diet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002828" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002828 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odhad obvyklého přívodu ?3 mastných kyselin z české diety
Original language description
Cílem práce bylo analyzovat obvyklou dietu obyvatel České republiky z hlediska obsahu polynenasycených ?3 mastných kyselin, vzhledem k jejich významu pro lidské zdraví. Byla sledována koncentrace 37 individuálních mastných kyselin (FA), mezi nimi i kyseliny ? linolenové (ALA) eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA). Analýza byla provedena v rámci programu monitoringu dietární expozice organizovaném Státním zdravotním ústavem v Brně. K interpretaci výsledku studia ?3 mastných kyselin byl použit návrh doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Přívod ALA nebyl v rámci této dílčí studie samostatně hodnocen, protože vyžaduje celkové hodnocení přívodu energie, což je mimo rámec cílů této studie. Přívod EPA a DHA byl porovnán s navrženým doporučením EFSA. Sumární přívod těchto významných FA byl zjištěn v množství 194 mg pro osobu s tělesnou hmotností 60 kg a den. To je 77,4% návrhu doporučení EFSA. Výsledky podporují závěry, že populace ČR má v dietě dlouhodobě nedos
Czech name
Odhad obvyklého přívodu ?3 mastných kyselin z české diety
Czech description
Cílem práce bylo analyzovat obvyklou dietu obyvatel České republiky z hlediska obsahu polynenasycených ?3 mastných kyselin, vzhledem k jejich významu pro lidské zdraví. Byla sledována koncentrace 37 individuálních mastných kyselin (FA), mezi nimi i kyseliny ? linolenové (ALA) eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA). Analýza byla provedena v rámci programu monitoringu dietární expozice organizovaném Státním zdravotním ústavem v Brně. K interpretaci výsledku studia ?3 mastných kyselin byl použit návrh doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Přívod ALA nebyl v rámci této dílčí studie samostatně hodnocen, protože vyžaduje celkové hodnocení přívodu energie, což je mimo rámec cílů této studie. Přívod EPA a DHA byl porovnán s navrženým doporučením EFSA. Sumární přívod těchto významných FA byl zjištěn v množství 194 mg pro osobu s tělesnou hmotností 60 kg a den. To je 77,4% návrhu doporučení EFSA. Výsledky podporují závěry, že populace ČR má v dietě dlouhodobě nedos
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-384-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—