Determination of melamine in meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002881" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002881 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza melaminu v mase
Original language description
Po melaminové aféře v Číně v srpnu 2008 se na kontrolu melaminu v potravinách a potravinových doplňcích obrátila větší pozornost. Evropské normy pro limity této látky v potravinách se několikrát průběžně upravovali a hledala se i vhodná metodika pro jejich univerzální stanovení v reálných vzorcích. Provedenými analýzami se potvrdila přítomnost melaminu a kyseliny kyanurové v cíleně kontaminovaných vzorcích i v nezávisle provedených analýzách různých potravin. Výsledky byly úspěšně porovnány s analýzamina jiných pracovištích a byla taktéž potvrzená použitelnost popsané analytické metody. Metoda je vhodná pro všechny proteinových vzorky a vzorky jiných potravin, což ji dělá univerzální a získaná data touto metodou měření byla analyticky čistá bez interferencí. Experiment dále prověřil použití dvou chromatografických metod k analýze melaminu a kys.kyanurové. První zavedenou a ověřenou konveční metodou byla analyzována celá sada vzorků, jejichž výsledky jsou uvedeny v tabulkách. Výsledky
Czech name
Analýza melaminu v mase
Czech description
Po melaminové aféře v Číně v srpnu 2008 se na kontrolu melaminu v potravinách a potravinových doplňcích obrátila větší pozornost. Evropské normy pro limity této látky v potravinách se několikrát průběžně upravovali a hledala se i vhodná metodika pro jejich univerzální stanovení v reálných vzorcích. Provedenými analýzami se potvrdila přítomnost melaminu a kyseliny kyanurové v cíleně kontaminovaných vzorcích i v nezávisle provedených analýzách různých potravin. Výsledky byly úspěšně porovnány s analýzamina jiných pracovištích a byla taktéž potvrzená použitelnost popsané analytické metody. Metoda je vhodná pro všechny proteinových vzorky a vzorky jiných potravin, což ji dělá univerzální a získaná data touto metodou měření byla analyticky čistá bez interferencí. Experiment dále prověřil použití dvou chromatografických metod k analýze melaminu a kys.kyanurové. První zavedenou a ověřenou konveční metodou byla analyzována celá sada vzorků, jejichž výsledky jsou uvedeny v tabulkách. Výsledky
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-104-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—