DETERMINATION OF MILK ALLERGENS BY FT-NIR SPECTROMETRY
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002892" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002892 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE
Original language description
Tato práce se zabývá možnostmi využití blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací jako rychlé jednoduché metody pro stanovení vybraných alergenů mléka. Cílem této práce bylo vytvořit kalibrační modely pro syrovátkové bílkoviny kravského(n = 40), kozího (n = 40) a ovčího mléka (n = 40). Bylo provedeno stanovení obsahu ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu ve všech druzích mlék a to jak metodami standardními, tak metodou blízké infračervené spektrometrie. Jako standardní metoda byla použitavysokoúčinná kapalinová chromatografie s PDA detektorem. Spektra mlék byla současně proměřena na FT-NIR spektrometru, kde byla snímána v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety o tloušťce vrstvy 0,1 mm v blízké infračervené oblasti (10 000? 4 000 cm-1). Každý vzorek byl proměřen třikrát a následně bylo použito průměrné spektrum. Pro vytvoření kalibračních modelů byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS)a metoda byla ověřena cross validací. Byly získány násled
Czech name
VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE
Czech description
Tato práce se zabývá možnostmi využití blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací jako rychlé jednoduché metody pro stanovení vybraných alergenů mléka. Cílem této práce bylo vytvořit kalibrační modely pro syrovátkové bílkoviny kravského(n = 40), kozího (n = 40) a ovčího mléka (n = 40). Bylo provedeno stanovení obsahu ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu ve všech druzích mlék a to jak metodami standardními, tak metodou blízké infračervené spektrometrie. Jako standardní metoda byla použitavysokoúčinná kapalinová chromatografie s PDA detektorem. Spektra mlék byla současně proměřena na FT-NIR spektrometru, kde byla snímána v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety o tloušťce vrstvy 0,1 mm v blízké infračervené oblasti (10 000? 4 000 cm-1). Každý vzorek byl proměřen třikrát a následně bylo použito průměrné spektrum. Pro vytvoření kalibračních modelů byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS)a metoda byla ověřena cross validací. Byly získány násled
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou
ISBN
978-80-552-0471-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
SPU Nitra
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—