All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

DETERMINATION OF MILK ALLERGENS BY FT-NIR SPECTROMETRY

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002892" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002892 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE

  • Original language description

    Tato práce se zabývá možnostmi využití blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací jako rychlé jednoduché metody pro stanovení vybraných alergenů mléka. Cílem této práce bylo vytvořit kalibrační modely pro syrovátkové bílkoviny kravského(n = 40), kozího (n = 40) a ovčího mléka (n = 40). Bylo provedeno stanovení obsahu ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu ve všech druzích mlék a to jak metodami standardními, tak metodou blízké infračervené spektrometrie. Jako standardní metoda byla použitavysokoúčinná kapalinová chromatografie s PDA detektorem. Spektra mlék byla současně proměřena na FT-NIR spektrometru, kde byla snímána v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety o tloušťce vrstvy 0,1 mm v blízké infračervené oblasti (10 000? 4 000 cm-1). Každý vzorek byl proměřen třikrát a následně bylo použito průměrné spektrum. Pro vytvoření kalibračních modelů byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS)a metoda byla ověřena cross validací. Byly získány násled

  • Czech name

    VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE

  • Czech description

    Tato práce se zabývá možnostmi využití blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací jako rychlé jednoduché metody pro stanovení vybraných alergenů mléka. Cílem této práce bylo vytvořit kalibrační modely pro syrovátkové bílkoviny kravského(n = 40), kozího (n = 40) a ovčího mléka (n = 40). Bylo provedeno stanovení obsahu ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu ve všech druzích mlék a to jak metodami standardními, tak metodou blízké infračervené spektrometrie. Jako standardní metoda byla použitavysokoúčinná kapalinová chromatografie s PDA detektorem. Spektra mlék byla současně proměřena na FT-NIR spektrometru, kde byla snímána v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety o tloušťce vrstvy 0,1 mm v blízké infračervené oblasti (10 000? 4 000 cm-1). Každý vzorek byl proměřen třikrát a následně bylo použito průměrné spektrum. Pro vytvoření kalibračních modelů byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS)a metoda byla ověřena cross validací. Byly získány násled

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou

  • ISBN

    978-80-552-0471-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    SPU Nitra

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article