Determination whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002904" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002904 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce
Original language description
Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou ?-laktalbumin a ?-laktoglobulin, přičemž obsah ?-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah ?-laktalbuminu. Obsah ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovinbyl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více ?-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah ?-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10
Czech name
Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce
Czech description
Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou ?-laktalbumin a ?-laktoglobulin, přičemž obsah ?-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah ?-laktalbuminu. Obsah ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovinbyl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více ?-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah ?-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou
ISBN
978-80-552-0471-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
SPU Nitra
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—