All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002904" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002904 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce

  • Original language description

    Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou ?-laktalbumin a ?-laktoglobulin, přičemž obsah ?-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah ?-laktalbuminu. Obsah ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovinbyl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více ?-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah ?-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10

  • Czech name

    Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce

  • Czech description

    Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou ?-laktalbumin a ?-laktoglobulin, přičemž obsah ?-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah ?-laktalbuminu. Obsah ?-laktalbuminu a ?-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovinbyl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více ?-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah ?-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou

  • ISBN

    978-80-552-0471-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    SPU Nitra

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article