Raw milk as a source of resistant Escherichia coli
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870307" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870307 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli
Original language description
Cílem práce bylo sledovat výskyt beta-glukuronidáza pozitivních baktérií Escherichia coli (E. coli) v syrovém kravském (n = 31), kozím (n = 63) a ovčím (n = 23) mléce a zhodnotit jejich rezistenci k vybraným antimikrobiálním látkám. Přítomnost E. coli byla hodnocena jak po primokultivaci vzorků (ČSN ISO 16649-2), tak po pomnožení v pufrované peptonové vodě při 37 °C po dobu 24 hodin. E. coli byla detekována u 20 vzorků syrového kravského mléka (64,5 %), v syrovém kozím mléce byla E. coli detekována u 23vzorků (36,5 %) a u 19 vzorků syrového ovčího mléka (82,6 %). U získaných izolátů byla diskovou difúzní metodou testována rezistence ke 13 antimikrobiálním látkám. Více než polovina izolátů z kravského mléka byla rezistentní k minimálně jedné antimikrobiální látce (51,3 %), nejčastěji byla zjištěna rezistence k tetracyklinům, aminoglykosidům a beta-laktamům. Statisticky vysoce významně nižší (p{0,01) byl výskyt rezistentních izolátů u vzorků kozího (10,8 %) a ovčího (14,7 %) mléka.
Czech name
Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli
Czech description
Cílem práce bylo sledovat výskyt beta-glukuronidáza pozitivních baktérií Escherichia coli (E. coli) v syrovém kravském (n = 31), kozím (n = 63) a ovčím (n = 23) mléce a zhodnotit jejich rezistenci k vybraným antimikrobiálním látkám. Přítomnost E. coli byla hodnocena jak po primokultivaci vzorků (ČSN ISO 16649-2), tak po pomnožení v pufrované peptonové vodě při 37 °C po dobu 24 hodin. E. coli byla detekována u 20 vzorků syrového kravského mléka (64,5 %), v syrovém kozím mléce byla E. coli detekována u 23vzorků (36,5 %) a u 19 vzorků syrového ovčího mléka (82,6 %). U získaných izolátů byla diskovou difúzní metodou testována rezistence ke 13 antimikrobiálním látkám. Více než polovina izolátů z kravského mléka byla rezistentní k minimálně jedné antimikrobiální látce (51,3 %), nejčastěji byla zjištěna rezistence k tetracyklinům, aminoglykosidům a beta-laktamům. Statisticky vysoce významně nižší (p{0,01) byl výskyt rezistentních izolátů u vzorků kozího (10,8 %) a ovčího (14,7 %) mléka.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
61
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
462-464
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—