All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Raw milk as a source of resistant Escherichia coli

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870307" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870307 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli

  • Original language description

    Cílem práce bylo sledovat výskyt beta-glukuronidáza pozitivních baktérií Escherichia coli (E. coli) v syrovém kravském (n = 31), kozím (n = 63) a ovčím (n = 23) mléce a zhodnotit jejich rezistenci k vybraným antimikrobiálním látkám. Přítomnost E. coli byla hodnocena jak po primokultivaci vzorků (ČSN ISO 16649-2), tak po pomnožení v pufrované peptonové vodě při 37 °C po dobu 24 hodin. E. coli byla detekována u 20 vzorků syrového kravského mléka (64,5 %), v syrovém kozím mléce byla E. coli detekována u 23vzorků (36,5 %) a u 19 vzorků syrového ovčího mléka (82,6 %). U získaných izolátů byla diskovou difúzní metodou testována rezistence ke 13 antimikrobiálním látkám. Více než polovina izolátů z kravského mléka byla rezistentní k minimálně jedné antimikrobiální látce (51,3 %), nejčastěji byla zjištěna rezistence k tetracyklinům, aminoglykosidům a beta-laktamům. Statisticky vysoce významně nižší (p{0,01) byl výskyt rezistentních izolátů u vzorků kozího (10,8 %) a ovčího (14,7 %) mléka.

  • Czech name

    Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli

  • Czech description

    Cílem práce bylo sledovat výskyt beta-glukuronidáza pozitivních baktérií Escherichia coli (E. coli) v syrovém kravském (n = 31), kozím (n = 63) a ovčím (n = 23) mléce a zhodnotit jejich rezistenci k vybraným antimikrobiálním látkám. Přítomnost E. coli byla hodnocena jak po primokultivaci vzorků (ČSN ISO 16649-2), tak po pomnožení v pufrované peptonové vodě při 37 °C po dobu 24 hodin. E. coli byla detekována u 20 vzorků syrového kravského mléka (64,5 %), v syrovém kozím mléce byla E. coli detekována u 23vzorků (36,5 %) a u 19 vzorků syrového ovčího mléka (82,6 %). U získaných izolátů byla diskovou difúzní metodou testována rezistence ke 13 antimikrobiálním látkám. Více než polovina izolátů z kravského mléka byla rezistentní k minimálně jedné antimikrobiální látce (51,3 %), nejčastěji byla zjištěna rezistence k tetracyklinům, aminoglykosidům a beta-laktamům. Statisticky vysoce významně nižší (p{0,01) byl výskyt rezistentních izolátů u vzorků kozího (10,8 %) a ovčího (14,7 %) mléka.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    61

  • Issue of the periodical within the volume

    8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    462-464

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database