Antimicrobial resistance of Escherichia coli isolates from raw cows and goats milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002731" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002731 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rezistence k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli ze syrového kravského a kozího mléka
Original language description
Cílem studie bylo zhodnocení rezistence k antimikrobiálním látkám u baktérií Escherichia coli izolovaných ze syrového kravského a kozího mléka z produkce farem v České republice. Diskovou difúzní metodou bylo testováno 13 terapeuticky významných antimikrobiálních látek. 47,7 % izolátů E. coli z kravského mléka byla rezistentní k nejméně 1 testované antimikrobiální látce, nejčastěji byla zjištěna rezistence k tetracyklinu (47,7 %), streptomycinu (31,1 %), ampicilinu (29,8 %) a kanamycinu (25,8 %). Byly zjištěny i izoláty rezistentní současně ke 3 a více testovaným antimikrobiálním látkám. U izolátů z kozího mléka byla pouze v 1 případě zjištěna rezistence ke kanamycinu, jednalo se o izolát E. coli O156 nesoucí gen stx1.
Czech name
Rezistence k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli ze syrového kravského a kozího mléka
Czech description
Cílem studie bylo zhodnocení rezistence k antimikrobiálním látkám u baktérií Escherichia coli izolovaných ze syrového kravského a kozího mléka z produkce farem v České republice. Diskovou difúzní metodou bylo testováno 13 terapeuticky významných antimikrobiálních látek. 47,7 % izolátů E. coli z kravského mléka byla rezistentní k nejméně 1 testované antimikrobiální látce, nejčastěji byla zjištěna rezistence k tetracyklinu (47,7 %), streptomycinu (31,1 %), ampicilinu (29,8 %) a kanamycinu (25,8 %). Byly zjištěny i izoláty rezistentní současně ke 3 a více testovaným antimikrobiálním látkám. U izolátů z kozího mléka byla pouze v 1 případě zjištěna rezistence ke kanamycinu, jednalo se o izolát E. coli O156 nesoucí gen stx1.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-384-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—