Beef meat texture parameters influenced by cattle category
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870479" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870479 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Texturní parametry hovězího masa v závislosti na kategorii těla jatečného skotu
Original language description
Cílem této studie bylo zhodnotit texturu (Analýza texturního profilu) a Warner-Bratzler test) a chemické parametry (sušina, tuk, kolagen a čisté bílkoviny) ve čtyřech kategoriích skotu. Skot pocházel z malochovů a velkochovů. Texturní parametry: tvrdost,soudržnost a Warner-Bratzlerova střižní síla, a chemické parametry byly stanoveny v M. gluteus medius. V kategorii mladých býků z malochovů byl zjištěn nejnižší obsah sušiny a tuku. Maso z krav z malochovů bylo méně křehké než maso z mladých býků a býků. V kategorii mladých býků z velkochovů byl zjištěn nejnižší obsah sušiny. Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly v tvrdosti mezi kategorie skotu. Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi krávami a býky při hodnocení maximální hodnoty střižní síly. Zjistili jsme statisticky významné rozdíly v textuře pouze mezi býky v porovnání malochovu a velkochovu.
Czech name
Texturní parametry hovězího masa v závislosti na kategorii těla jatečného skotu
Czech description
Cílem této studie bylo zhodnotit texturu (Analýza texturního profilu) a Warner-Bratzler test) a chemické parametry (sušina, tuk, kolagen a čisté bílkoviny) ve čtyřech kategoriích skotu. Skot pocházel z malochovů a velkochovů. Texturní parametry: tvrdost,soudržnost a Warner-Bratzlerova střižní síla, a chemické parametry byly stanoveny v M. gluteus medius. V kategorii mladých býků z malochovů byl zjištěn nejnižší obsah sušiny a tuku. Maso z krav z malochovů bylo méně křehké než maso z mladých býků a býků. V kategorii mladých býků z velkochovů byl zjištěn nejnižší obsah sušiny. Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly v tvrdosti mezi kategorie skotu. Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi krávami a býky při hodnocení maximální hodnoty střižní síly. Zjistili jsme statisticky významné rozdíly v textuře pouze mezi býky v porovnání malochovu a velkochovu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Hygiena Alimentorum XXXII.
ISBN
978-80-8077-231-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
193-196
Publisher name
Štátna veterinárna a potravinárska správa Slovenskej republiky
Place of publication
Bratislava
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 11, 2011
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—