Chemical and textural parameters of farmed fallow deer meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870364" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870364 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Chemické a texturní parametry masa farmově chovaného daňka
Original language description
Cílem této studie bylo charakterizovat vybrané chemické a texturní parametry masa z farmových daňků. Chemické parametry (obsah sušiny, tuku, bílkovin a čistý kolagen) a texturní parametry (tvrdost, soudržnost) byly měřeny v mase z hřbetu (Musculus longisimus dorsi) a kýty (Musculus gluteus medius). Vzorky pocházejí z daňků z farmového chovu (Dama dama) porážených v srpnu 2010. Zjistili jsme rozdíly mezi hřbetem a kýtou ve všech chemických parametrech, resp obsah sušiny (P{0,001), obsah intramuskulárníhotuku (P{0,01), obsah kolagenu (P{0,01) a obsah čistých bílkovin (P{0,05). Pro texturní parametry nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly, ale maso z kýty bylo více tvrdší (tužší).
Czech name
Chemické a texturní parametry masa farmově chovaného daňka
Czech description
Cílem této studie bylo charakterizovat vybrané chemické a texturní parametry masa z farmových daňků. Chemické parametry (obsah sušiny, tuku, bílkovin a čistý kolagen) a texturní parametry (tvrdost, soudržnost) byly měřeny v mase z hřbetu (Musculus longisimus dorsi) a kýty (Musculus gluteus medius). Vzorky pocházejí z daňků z farmového chovu (Dama dama) porážených v srpnu 2010. Zjistili jsme rozdíly mezi hřbetem a kýtou ve všech chemických parametrech, resp obsah sušiny (P{0,001), obsah intramuskulárníhotuku (P{0,01), obsah kolagenu (P{0,01) a obsah čistých bílkovin (P{0,05). Pro texturní parametry nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly, ale maso z kýty bylo více tvrdší (tužší).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-010-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
19-21
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 1, 2011
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—