Quality control of coffee beans before and during the process of roasting with the help of the determination of optical colour parameters scanned from their surface
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870657" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870657 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kontrola kvality kávových zrn před a v průběhu pražení měřením optických parametrů barvy snímaných z jejich povrchů
Original language description
Káva je jedním z nejvíce ceněných nápojů, a proto musí být vyráběna z nejlepších surovin. K výběru kvalitní suroviny se používají různé techniky, přičemž významné a poměrně nové je hodnocení optických parametrů barvy kávových zrn. Zrna jsou tříděna předi po pražení. Složení pražené kávy závisí především na stupni pražení, který je posuzován na základě měření světelné reflektance mletých kávových zrn systémem CIElab, nebo jen vizuální kontrolou barvy zrn. Objektivní měření barvy má velký význam pro výrobce z hlediska kontroly kvality suroviny, a také z hlediska možného pozitivního působení některých pigmentů kávy na spotřebitele.
Czech name
Kontrola kvality kávových zrn před a v průběhu pražení měřením optických parametrů barvy snímaných z jejich povrchů
Czech description
Káva je jedním z nejvíce ceněných nápojů, a proto musí být vyráběna z nejlepších surovin. K výběru kvalitní suroviny se používají různé techniky, přičemž významné a poměrně nové je hodnocení optických parametrů barvy kávových zrn. Zrna jsou tříděna předi po pražení. Složení pražené kávy závisí především na stupni pražení, který je posuzován na základě měření světelné reflektance mletých kávových zrn systémem CIElab, nebo jen vizuální kontrolou barvy zrn. Objektivní měření barvy má velký význam pro výrobce z hlediska kontroly kvality suroviny, a také z hlediska možného pozitivního působení některých pigmentů kávy na spotřebitele.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů Food hygiene and technology 41st Lenfeld's and Hökl's Days
ISBN
978-80-7305-594-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
164-166
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 12, 2011
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—