PSE, DFD and other meat quality defects
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871147" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871147 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
PSE, DFD a jiné odchylky zrání masa
Original language description
Nejvýznamnější vadou vepřového masa je odchylka PSE. Jejím typickým projevem je rychlý pokles hodnoty pH45 pod 6,0 při současně vysoké vnitřní teplotě nad 40 °C. Důsledkem je částečná denaturace zejména myozinu a sarkoplazmatických bílkovin. Senzoricky se tato vada projevuje poklesem schopnosti masa vázat vodu, bledou barvou a nižší křehkostí. Výskyt PSE má genetickou predispozici v podobě mutací halothanového genu nebo RN-genu. Naproti tomu vada DFD je spojená s dlouhodobějším stresem před porážkou a ztrátou energetických rezerv ve svalovině. Vady masa lze omezit lepším zacházením s jatečnými zvířaty v předporážkovém období, konkrétně potom správnou délkou lačnění, vhodnými transportními podmínkami a ustájením na jatkách.
Czech name
PSE, DFD a jiné odchylky zrání masa
Czech description
Nejvýznamnější vadou vepřového masa je odchylka PSE. Jejím typickým projevem je rychlý pokles hodnoty pH45 pod 6,0 při současně vysoké vnitřní teplotě nad 40 °C. Důsledkem je částečná denaturace zejména myozinu a sarkoplazmatických bílkovin. Senzoricky se tato vada projevuje poklesem schopnosti masa vázat vodu, bledou barvou a nižší křehkostí. Výskyt PSE má genetickou predispozici v podobě mutací halothanového genu nebo RN-genu. Naproti tomu vada DFD je spojená s dlouhodobějším stresem před porážkou a ztrátou energetických rezerv ve svalovině. Vady masa lze omezit lepším zacházením s jatečnými zvířaty v předporážkovém období, konkrétně potom správnou délkou lačnění, vhodnými transportními podmínkami a ustájením na jatkách.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FM - Hygiene
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
23
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
57-61
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—