All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of colour parameters of DFD and normal meat from farmed fallow deer

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871228" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871228 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání barevných parametrů DFD a normálního dančího masa z farmového chovu

  • Original language description

    Cílem práce bylo hodnotit barvu DFD a normálního masa farmově chovaných daňků (Musculus gluteus medius) za pomoci systému CIELAB a obsahu hemových barviv. Barevné parametry (L* - světlost, a* - podíl červené barvy, b* - podíl žluté barvy) a obsah hemových barviv (Horsneyova metoda) byly měřeny u DFD masa (pH větší než 6,2) a normálního masa (pH menší než 6,0) farmově chovaného daňka. Barva a pH bylo měřeno v průběhu 48 hodin. Byly zjištěny statisticky významné rozdíly (P{0,001) mezi DFD a normálním masem v hodnotách pH a světlosti v průběhu 48 hodin. Rozdíly (P{0,01) v podílu červené barvy byly zjištěny na počátku měření a po 48 hodinách, pro parametr b* po 48 hodinách. Pro hodnotu b*byly zjištěny statisticky významné rozdíly v čase 0 a po 24 hodináchměření. DFD maso farmově chovaných daňků bylo světlejší a mělo nižší hodnoty parametru b*, ale vyšší hodnoty pH. Statisticky významné rozdíly (P{0.05) byly zjištěny pro obsah hemových barviv.

  • Czech name

    Porovnání barevných parametrů DFD a normálního dančího masa z farmového chovu

  • Czech description

    Cílem práce bylo hodnotit barvu DFD a normálního masa farmově chovaných daňků (Musculus gluteus medius) za pomoci systému CIELAB a obsahu hemových barviv. Barevné parametry (L* - světlost, a* - podíl červené barvy, b* - podíl žluté barvy) a obsah hemových barviv (Horsneyova metoda) byly měřeny u DFD masa (pH větší než 6,2) a normálního masa (pH menší než 6,0) farmově chovaného daňka. Barva a pH bylo měřeno v průběhu 48 hodin. Byly zjištěny statisticky významné rozdíly (P{0,001) mezi DFD a normálním masem v hodnotách pH a světlosti v průběhu 48 hodin. Rozdíly (P{0,01) v podílu červené barvy byly zjištěny na počátku měření a po 48 hodinách, pro parametr b* po 48 hodinách. Pro hodnotu b*byly zjištěny statisticky významné rozdíly v čase 0 a po 24 hodináchměření. DFD maso farmově chovaných daňků bylo světlejší a mělo nižší hodnoty parametru b*, ale vyšší hodnoty pH. Statisticky významné rozdíly (P{0.05) byly zjištěny pro obsah hemových barviv.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIII

  • ISBN

    978-80-7148-063-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    242-245

  • Publisher name

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 9, 2012

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article