Effects of temperature and water activity on the sorption isotherms of whey powder spray
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871323" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871323 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky
Original language description
Sorpční izotermy představují vztah mezi obsahem rovnovážné vlhkosti (EMC) a relativní vlhkosti vzduchu nebo vodní aktivity (aw) v biologickém materiálu při konstantní teplotě. Používají se především k optimalizaci skladování a stanovení podmínek pro balení potravin, v prediktivní mikrobiologi a modelování sušících procesů. Kritická hodnota Aw pro mikrobiální růst je 0,6.Cílem této práce bylo vytvořit sorpční izotermy sušené syrovátky v teplotním rozmezí 20 až 35 ° C. Pro laboratorní stanovení rovnovážných vlhkostí byla použita manometrická metoda. Byly sledovány strukturální změny odpovídající předem stanoveným hodnotám Aw a teploty na vybraných vzorcích. Vytvořené sorpční izotermy prokázaly sigmoidní tvar, který je v souladu s hypotézou. EMC odpovídalo kritické Aw, která byla určena pro každou zvolenou teplotu. Skladovací podmínky byly doporučeny po vyhodnocení výsledků EMC a Aw. Pro prevenci růstu mikroorganismů v sušené syrovátce je vhodné skladování při teplotě 20 ° C pod 6,5% EMC,
Czech name
Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky
Czech description
Sorpční izotermy představují vztah mezi obsahem rovnovážné vlhkosti (EMC) a relativní vlhkosti vzduchu nebo vodní aktivity (aw) v biologickém materiálu při konstantní teplotě. Používají se především k optimalizaci skladování a stanovení podmínek pro balení potravin, v prediktivní mikrobiologi a modelování sušících procesů. Kritická hodnota Aw pro mikrobiální růst je 0,6.Cílem této práce bylo vytvořit sorpční izotermy sušené syrovátky v teplotním rozmezí 20 až 35 ° C. Pro laboratorní stanovení rovnovážných vlhkostí byla použita manometrická metoda. Byly sledovány strukturální změny odpovídající předem stanoveným hodnotám Aw a teploty na vybraných vzorcích. Vytvořené sorpční izotermy prokázaly sigmoidní tvar, který je v souladu s hypotézou. EMC odpovídalo kritické Aw, která byla určena pro každou zvolenou teplotu. Skladovací podmínky byly doporučeny po vyhodnocení výsledků EMC a Aw. Pro prevenci růstu mikroorganismů v sušené syrovátce je vhodné skladování při teplotě 20 ° C pod 6,5% EMC,
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
37-39
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 29, 2012
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—