All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effects of temperature and water activity on the sorption isotherms of whey powder spray

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871323" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871323 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky

  • Original language description

    Sorpční izotermy představují vztah mezi obsahem rovnovážné vlhkosti (EMC) a relativní vlhkosti vzduchu nebo vodní aktivity (aw) v biologickém materiálu při konstantní teplotě. Používají se především k optimalizaci skladování a stanovení podmínek pro balení potravin, v prediktivní mikrobiologi a modelování sušících procesů. Kritická hodnota Aw pro mikrobiální růst je 0,6.Cílem této práce bylo vytvořit sorpční izotermy sušené syrovátky v teplotním rozmezí 20 až 35 ° C. Pro laboratorní stanovení rovnovážných vlhkostí byla použita manometrická metoda. Byly sledovány strukturální změny odpovídající předem stanoveným hodnotám Aw a teploty na vybraných vzorcích. Vytvořené sorpční izotermy prokázaly sigmoidní tvar, který je v souladu s hypotézou. EMC odpovídalo kritické Aw, která byla určena pro každou zvolenou teplotu. Skladovací podmínky byly doporučeny po vyhodnocení výsledků EMC a Aw. Pro prevenci růstu mikroorganismů v sušené syrovátce je vhodné skladování při teplotě 20 ° C pod 6,5% EMC,

  • Czech name

    Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky

  • Czech description

    Sorpční izotermy představují vztah mezi obsahem rovnovážné vlhkosti (EMC) a relativní vlhkosti vzduchu nebo vodní aktivity (aw) v biologickém materiálu při konstantní teplotě. Používají se především k optimalizaci skladování a stanovení podmínek pro balení potravin, v prediktivní mikrobiologi a modelování sušících procesů. Kritická hodnota Aw pro mikrobiální růst je 0,6.Cílem této práce bylo vytvořit sorpční izotermy sušené syrovátky v teplotním rozmezí 20 až 35 ° C. Pro laboratorní stanovení rovnovážných vlhkostí byla použita manometrická metoda. Byly sledovány strukturální změny odpovídající předem stanoveným hodnotám Aw a teploty na vybraných vzorcích. Vytvořené sorpční izotermy prokázaly sigmoidní tvar, který je v souladu s hypotézou. EMC odpovídalo kritické Aw, která byla určena pro každou zvolenou teplotu. Skladovací podmínky byly doporučeny po vyhodnocení výsledků EMC a Aw. Pro prevenci růstu mikroorganismů v sušené syrovátce je vhodné skladování při teplotě 20 ° C pod 6,5% EMC,

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-612-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    37-39

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 29, 2012

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article