Near infrared spectroscopy in the meat industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43871963" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43871963 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu
Original language description
Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) jako alternativa ke klasickým analytickým metodám nabízí pro použití v masném průmyslu řadu výhod. NIRs je metoda rychlá, která umožňuje stanovení několika parametrů najednou. Je vhodná k zapojení přímo do výrobního procesu a tím usnadňuje provádění analýz pro potřeby regulace výroby. NIRs dovoluje stanovení základních parametrů všech druhů masa a také širokého rozpětí masných výrobků. Stanovení základních složek (bílkoviny, voda, tuk) a některých minoritních parametrů poskytuje výsledky srovnatelné s klasickými analytickými metodami. Senzorická analýza a analýza některých technologických ukazatelů je možná pouze pro orientační vyhodnocení. NIRs je vynikající technikou pro kategorizaci masa a masných výrobků dotříd kvality dle vybraných parametrů, čímž nachází uplatnění v hodnocení fáze zrání masa a masných výrobků. Jistým omezením pro širší využití NIRs do masného průmyslu je nutnost vytváření kalibrací pro každý jednotlivý masný výrobek zvláš
Czech name
Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu
Czech description
Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) jako alternativa ke klasickým analytickým metodám nabízí pro použití v masném průmyslu řadu výhod. NIRs je metoda rychlá, která umožňuje stanovení několika parametrů najednou. Je vhodná k zapojení přímo do výrobního procesu a tím usnadňuje provádění analýz pro potřeby regulace výroby. NIRs dovoluje stanovení základních parametrů všech druhů masa a také širokého rozpětí masných výrobků. Stanovení základních složek (bílkoviny, voda, tuk) a některých minoritních parametrů poskytuje výsledky srovnatelné s klasickými analytickými metodami. Senzorická analýza a analýza některých technologických ukazatelů je možná pouze pro orientační vyhodnocení. NIRs je vynikající technikou pro kategorizaci masa a masných výrobků dotříd kvality dle vybraných parametrů, čímž nachází uplatnění v hodnocení fáze zrání masa a masných výrobků. Jistým omezením pro širší využití NIRs do masného průmyslu je nutnost vytváření kalibrací pro každý jednotlivý masný výrobek zvláš
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
28-34
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—