All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Heat stress in poultry - haematological analysis

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872057" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872057 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Tepelný stres u drůbeže - využití hematologických ukazatelů

  • Original language description

    Procesy související s využitím drůbeže jako zdroje potravy pro člověka, od jejího chovu a výkrmu až po transport na jatky a porážení, jsou zatíženy působením řady faktorů, které představují pro drůbež stresovou zátěž, jež má často velmi výrazný dopad nafyziologické, biochemické a hematologické parametry vnitřního prostředí drůbeže. Tato studie je zaměřena na posouzení vlivu stresové zátěže drůbeže působením zvýšené teploty prostředí (chronické a akutní) na změny v hematologickém profilu drůbeže a jehovyužití jako specifického ukazatele hladiny stresové zátěže u drůbeže. Chronická tepelná zátěž zvýšenou teplotou prostředí u drůbeže je charakterizována zvýšením poměru H/L, naproti tomu akutní tepelný stres může vyvolat někdy i snížení počtu heterofilních granulocytů a následně i pokles poměru H/L. Typickým projevem krátkodobého stresu u drůbeže může být i zvýšení počtu basofilů vlivem akutní tepelné zátěže a to především při vysoké intenzitě stresu

  • Czech name

    Tepelný stres u drůbeže - využití hematologických ukazatelů

  • Czech description

    Procesy související s využitím drůbeže jako zdroje potravy pro člověka, od jejího chovu a výkrmu až po transport na jatky a porážení, jsou zatíženy působením řady faktorů, které představují pro drůbež stresovou zátěž, jež má často velmi výrazný dopad nafyziologické, biochemické a hematologické parametry vnitřního prostředí drůbeže. Tato studie je zaměřena na posouzení vlivu stresové zátěže drůbeže působením zvýšené teploty prostředí (chronické a akutní) na změny v hematologickém profilu drůbeže a jehovyužití jako specifického ukazatele hladiny stresové zátěže u drůbeže. Chronická tepelná zátěž zvýšenou teplotou prostředí u drůbeže je charakterizována zvýšením poměru H/L, naproti tomu akutní tepelný stres může vyvolat někdy i snížení počtu heterofilních granulocytů a následně i pokles poměru H/L. Typickým projevem krátkodobého stresu u drůbeže může být i zvýšení počtu basofilů vlivem akutní tepelné zátěže a to především při vysoké intenzitě stresu

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    54-57

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database