Current approach to the analytical methodology of significant milk components
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872156" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872156 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aktuální metodický přístup k analýze významných složek mléka
Original language description
Nejčastěji používanými metodami v analýze potravin živočišného původu, tedy i mléka, stále zůstávají chromatografické metody, v prvé řadě kapalinová chromatografie, se schopností rozdělit komplikované směsi látek o velkém rozsahu molekulárních hmot a o různé polaritě v komplexních a různorodých matricích. Současné metody kapalinové chromatografie, vyhovující požadavkům rychlých analýz při zachování účinnosti separace a selektivity a s nízkými detekčními limity jsou založeny na dvou hlavních principech:použití ultraúčinné kapalinové chromatografie na sorbentech s částicemi menšími než 2 um a na sorbentech s pevným jádrem a porézní povrchovou vrstvou. V příspěvku jsou uvedeny také příklady použití nových metod přípravy vzorků, a to SPE za pozitivního tlaku pro extrakci polárních látek a extrakce za zvýšené teploty a tlaku pro látky nepolární.
Czech name
Aktuální metodický přístup k analýze významných složek mléka
Czech description
Nejčastěji používanými metodami v analýze potravin živočišného původu, tedy i mléka, stále zůstávají chromatografické metody, v prvé řadě kapalinová chromatografie, se schopností rozdělit komplikované směsi látek o velkém rozsahu molekulárních hmot a o různé polaritě v komplexních a různorodých matricích. Současné metody kapalinové chromatografie, vyhovující požadavkům rychlých analýz při zachování účinnosti separace a selektivity a s nízkými detekčními limity jsou založeny na dvou hlavních principech:použití ultraúčinné kapalinové chromatografie na sorbentech s částicemi menšími než 2 um a na sorbentech s pevným jádrem a porézní povrchovou vrstvou. V příspěvku jsou uvedeny také příklady použití nových metod přípravy vzorků, a to SPE za pozitivního tlaku pro extrakci polárních látek a extrakce za zvýšené teploty a tlaku pro látky nepolární.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
ISBN
978-80-8077-334-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
48-51
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 8, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—