All
All

What are you looking for?

All
Projects
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Bacterial Toxin Detection Methods

Result description

Foodborne intoxication threatens consumer health and is a condition resulting from foodborne diseases. Toxins present in food, produced as metabolic products of the pathogenic bacteria, cause these diseases. Staphylococcus aureus, Bacillus cereus and Clostridium botulinum are among the major foodborne intoxication producers. In practice, the most frequently used methods are immunological (ELISA, ELFA, Reversed Passive Latex Agglutination) and molecular (PCR). Physico-chemical methods or biological experiments also identify bacterial toxins in food. The issue of the absence of bacterial toxins is addressed in Regulation (EC) No 2073/2005 on microbiological criteria for foodstuffs.

Keywords

food safetyClostridium botulinumBacillus cereusStaphylococcus aureus

The result's identifiers

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metody stanovení bakteriálních toxinů v potravinách

  • Original language description

    Alimentární intoxikace představují významnou skupinu onemocnění z potravin ohrožující zdraví konzumentů. Příčinou vzniku onemocnění jsou toxiny přítomné v potravině, které vznikají jako metabolické produkty při množení patogenních bakterií. Mezi významnépůvodce alimentárních intoxikací se řadí Staphylococcus aureus, Bacillus cereus a Clostridium botulinum. V praxi se nejčastěji využívají metody imunologické (ELISA, ELFA, reverzní pasivní latexová aglutinace) a molekulárně biologické (PCR). Lze využít imetody fyzikálně-chemické nebo biologický pokus. Problematiku nepřítomnosti bakteriálních toxinů v potravinách řeší nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.

  • Czech name

    Metody stanovení bakteriálních toxinů v potravinách

  • Czech description

    Alimentární intoxikace představují významnou skupinu onemocnění z potravin ohrožující zdraví konzumentů. Příčinou vzniku onemocnění jsou toxiny přítomné v potravině, které vznikají jako metabolické produkty při množení patogenních bakterií. Mezi významnépůvodce alimentárních intoxikací se řadí Staphylococcus aureus, Bacillus cereus a Clostridium botulinum. V praxi se nejčastěji využívají metody imunologické (ELISA, ELFA, reverzní pasivní latexová aglutinace) a molekulárně biologické (PCR). Lze využít imetody fyzikálně-chemické nebo biologický pokus. Problematiku nepřítomnosti bakteriálních toxinů v potravinách řeší nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.

Classification

  • Type

    Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    25

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    44-48

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database

Basic information

Result type

Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

Jx

CEP

GM - Food industry

Year of implementation

2014