Enterotoxigenic potential of Staphylococcus aureus isolated from different types of meats from the retail market of the Czech Republic.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872909" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872909 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027162:_____/14:#0001264
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Enterotoxigenní potenciál baktérií Staphylococcus aureus izolovaných z různých tržních druhů masa.
Original language description
Staphylococcus aureus produkuje celou řadu toxinů, z nichž některé mohou způsobit stafylokokovou intoxikaci. Cílem této studie bylo izolovat baktérie S. aureus ze vzorků syrového masa, pocházejících z tržní sítě ČR a stanovit u nich prevalenci genů kódujících produkci stafylokokových enterotoxinů. Na základě vyšetření 503 vzorků vepřového masa a jater, kuřecího masa, hovězího masa a zvěřiny jsme zjistili, že profily genů, kódujících produkci enterotoxinů se u izolátů jednotlivých tržních druhů masa liší. Z hlediska zdravotní nezávadnosti existuje nejvyšší nebezpečí u vepřového masa a jater, kde byly často detekovány kmeny S. aureus schopné produkovat enterotoxin H, který u konzumentů vyvolává stafylokokovou enterotoxikózu.
Czech name
Enterotoxigenní potenciál baktérií Staphylococcus aureus izolovaných z různých tržních druhů masa.
Czech description
Staphylococcus aureus produkuje celou řadu toxinů, z nichž některé mohou způsobit stafylokokovou intoxikaci. Cílem této studie bylo izolovat baktérie S. aureus ze vzorků syrového masa, pocházejících z tržní sítě ČR a stanovit u nich prevalenci genů kódujících produkci stafylokokových enterotoxinů. Na základě vyšetření 503 vzorků vepřového masa a jater, kuřecího masa, hovězího masa a zvěřiny jsme zjistili, že profily genů, kódujících produkci enterotoxinů se u izolátů jednotlivých tržních druhů masa liší. Z hlediska zdravotní nezávadnosti existuje nejvyšší nebezpečí u vepřového masa a jater, kde byly často detekovány kmeny S. aureus schopné produkovat enterotoxin H, který u konzumentů vyvolává stafylokokovou enterotoxikózu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
39-41
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—