Detection of psycrotrophic lactobacilli and occurrence of Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sakei in the samples of pork meat and cooked ham
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872910" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872910 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce psychrotrofních laktobacilů a výskyt Lactobacillus curvatus a Lactobacillus sakei ve vzorcích vepřového masa a šunky
Original language description
Cílem této studie byla detekce psychrotrofních laktobacilů, sledování výskytu Lactobacillus curvatus a Lactobacillus sakei v syrovém vepřovém mase a vepřové šunce, a dále porovnat výsledky identifikace bakterií metodami hmotnostní spektrometrie MALDI-TOFs rodově a druhově specifickou polymerázovou řetězovou reakcí (PCR). Vzorky (n = 23) pocházely od jednoho producenta v České republice. Kataláza a oxidáza negativní izoláty vykultivované na MRS agaru byly identifikovány metodami MALDI-TOF MS a rodově adruhově specifickou PCR. Laktobacily byly detekovány u všech analyzovaných vzorků. Ze 120 suspektních izolátů bylo oběma metodami potvrzeno jako Lactobacillus spp. 40 kmenů (33 %). Výsledky druhové identifikace byly oběma metodami shodné. Lactobacillus curvatus byl detekován v 1 vzorku syrového vepřového masa (4 %) a v 6 vzorcích vepřové šunky (26 %). Lactobacillus sakei byl detekován v 6 vzorcích syrového vepřového masa (26 %) a v 13 vzorcích vepřové šunky (57 %).
Czech name
Detekce psychrotrofních laktobacilů a výskyt Lactobacillus curvatus a Lactobacillus sakei ve vzorcích vepřového masa a šunky
Czech description
Cílem této studie byla detekce psychrotrofních laktobacilů, sledování výskytu Lactobacillus curvatus a Lactobacillus sakei v syrovém vepřovém mase a vepřové šunce, a dále porovnat výsledky identifikace bakterií metodami hmotnostní spektrometrie MALDI-TOFs rodově a druhově specifickou polymerázovou řetězovou reakcí (PCR). Vzorky (n = 23) pocházely od jednoho producenta v České republice. Kataláza a oxidáza negativní izoláty vykultivované na MRS agaru byly identifikovány metodami MALDI-TOF MS a rodově adruhově specifickou PCR. Laktobacily byly detekovány u všech analyzovaných vzorků. Ze 120 suspektních izolátů bylo oběma metodami potvrzeno jako Lactobacillus spp. 40 kmenů (33 %). Výsledky druhové identifikace byly oběma metodami shodné. Lactobacillus curvatus byl detekován v 1 vzorku syrového vepřového masa (4 %) a v 6 vzorcích vepřové šunky (26 %). Lactobacillus sakei byl detekován v 6 vzorcích syrového vepřového masa (26 %) a v 13 vzorcích vepřové šunky (57 %).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
42-45
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—