Muscle fibre types and their influence on the meat characteristics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872928" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872928 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa
Original language description
Základem struktury kosterního svalu je svalové vlákno. Rozhodující strukturální i enzymatickou složkou kontraktilního systému svalového vlákna je MHC (myosin heavychain). Dospělí savci mají ve svých svalech 4 izoformy MHC. Tyto izoformy jsou základem prorozlišení jednotlivých typů svalových vláken - I, IIA, IIX a IIB. Vlákna se od sebe liší rychlostí kontrakce a energetickým metabolismem. Rychlost kontrakce vláken se zvyšuje v pořadí I { IIA { IIX { IIB. Vlákna typu I a IIA mají vyšší intracelulární obsah lipidů a myoglobinu. Podle umístění svalu v těle a podle jeho funkce v organismu se dá předpokládat podíl jednotlivých svalových vláken. Procentuální zastoupení vláken ovlivňuje kvalitu masa. Srovnávají-li se domestikovaná a volně žijící zvířata v rámci druhů, potom je zřejmé, že selekce na vyšší rychlost růstu a vyšší podíl libového masa zvýšila příčnou plochu svalů a posunula metabolismus směrem k více bílému glykolytickému typu a méně k červenému oxidativnímu.
Czech name
Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa
Czech description
Základem struktury kosterního svalu je svalové vlákno. Rozhodující strukturální i enzymatickou složkou kontraktilního systému svalového vlákna je MHC (myosin heavychain). Dospělí savci mají ve svých svalech 4 izoformy MHC. Tyto izoformy jsou základem prorozlišení jednotlivých typů svalových vláken - I, IIA, IIX a IIB. Vlákna se od sebe liší rychlostí kontrakce a energetickým metabolismem. Rychlost kontrakce vláken se zvyšuje v pořadí I { IIA { IIX { IIB. Vlákna typu I a IIA mají vyšší intracelulární obsah lipidů a myoglobinu. Podle umístění svalu v těle a podle jeho funkce v organismu se dá předpokládat podíl jednotlivých svalových vláken. Procentuální zastoupení vláken ovlivňuje kvalitu masa. Srovnávají-li se domestikovaná a volně žijící zvířata v rámci druhů, potom je zřejmé, že selekce na vyšší rychlost růstu a vyšší podíl libového masa zvýšila příčnou plochu svalů a posunula metabolismus směrem k více bílému glykolytickému typu a méně k červenému oxidativnímu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
43-47
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—