Detection of Aflatoxin M1 in Raw Milk Using Aflasensor Quanti Test
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872964" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872964 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení aflatoxinu M1 v syrovém mléce testem Aflasensor Quanti
Original language description
Nejvýznamnější cestou expozice člověka mykotoxinům jsou kontaminované potraviny. Výskyt aflatoxinu M1 v mléce a mléčných výrobcích představuje vysoké riziko zejména pro kojence, děti a těhotné ženy. Aflatoxin M1 je hydroxylovaný metabolit aflatoxinu B1,který je z organismu dojnice vylučován mlékem. V EU je legislativou stanoven pro AFM1 v mléce hygienický limit 50 ng/kg. Cílem studie bylo semi-kvantitativní stanovení aflatoxinu M1 v kravském, kozím a ovčím mléce rychlým testem Aflasensor Quanti. Celkembylo vyšetřeno 56 vzorků kravského, 15 vzorků kozího a 10 vzorků ovčího mléka. 37 % vzorků bylo kontaminovaných aflatoxinem M1. V žádném z vyšetřených vzorků koncentrace nepřesáhla stanovený limit.
Czech name
Stanovení aflatoxinu M1 v syrovém mléce testem Aflasensor Quanti
Czech description
Nejvýznamnější cestou expozice člověka mykotoxinům jsou kontaminované potraviny. Výskyt aflatoxinu M1 v mléce a mléčných výrobcích představuje vysoké riziko zejména pro kojence, děti a těhotné ženy. Aflatoxin M1 je hydroxylovaný metabolit aflatoxinu B1,který je z organismu dojnice vylučován mlékem. V EU je legislativou stanoven pro AFM1 v mléce hygienický limit 50 ng/kg. Cílem studie bylo semi-kvantitativní stanovení aflatoxinu M1 v kravském, kozím a ovčím mléce rychlým testem Aflasensor Quanti. Celkembylo vyšetřeno 56 vzorků kravského, 15 vzorků kozího a 10 vzorků ovčího mléka. 37 % vzorků bylo kontaminovaných aflatoxinem M1. V žádném z vyšetřených vzorků koncentrace nepřesáhla stanovený limit.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV
ISBN
978-80-7305-729-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
142-145
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 15, 2014
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—