All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Occurrence of polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked meat products in relation to current legislation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872969" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872969 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt polycyklických aromatických uhlovodíků v uzených masných výrobcích ve vztahu k současné legislativě

  • Original language description

    Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) náleží do skupiny perzistentních organických polutantů. Jsou velmi stabilní, lipofilní, mají schopnost ukládat se v tukové tkáni živých organizmů a svojí toxicitou, mutagenními a karcinogenními vlastnostmi ohrožují lidské zdraví. Mohou se vyskytovat v potravinách a jedním z dietárních zdrojů jsou potraviny živočišného původu, zejména uzené masné výrobky a produkty rybolovu. Při použití šetrných moderních udících procesů je obsah PAHs v těchto komoditách nízký, na úrovni nekontaminovaných potravin, jejich koncentrace výrazně stoupá při klasických udících procesech, zejména přichází-li potravina do přímého styku s kouřem. Z důvodu bezpečnosti a kvality potravin byly pro obsah PAHs stanoveny maximální limity.

  • Czech name

    Výskyt polycyklických aromatických uhlovodíků v uzených masných výrobcích ve vztahu k současné legislativě

  • Czech description

    Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) náleží do skupiny perzistentních organických polutantů. Jsou velmi stabilní, lipofilní, mají schopnost ukládat se v tukové tkáni živých organizmů a svojí toxicitou, mutagenními a karcinogenními vlastnostmi ohrožují lidské zdraví. Mohou se vyskytovat v potravinách a jedním z dietárních zdrojů jsou potraviny živočišného původu, zejména uzené masné výrobky a produkty rybolovu. Při použití šetrných moderních udících procesů je obsah PAHs v těchto komoditách nízký, na úrovni nekontaminovaných potravin, jejich koncentrace výrazně stoupá při klasických udících procesech, zejména přichází-li potravina do přímého styku s kouřem. Z důvodu bezpečnosti a kvality potravin byly pro obsah PAHs stanoveny maximální limity.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    25

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    48-52

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database