Occurrence of polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked meat products in relation to current legislation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872969" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872969 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt polycyklických aromatických uhlovodíků v uzených masných výrobcích ve vztahu k současné legislativě
Original language description
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) náleží do skupiny perzistentních organických polutantů. Jsou velmi stabilní, lipofilní, mají schopnost ukládat se v tukové tkáni živých organizmů a svojí toxicitou, mutagenními a karcinogenními vlastnostmi ohrožují lidské zdraví. Mohou se vyskytovat v potravinách a jedním z dietárních zdrojů jsou potraviny živočišného původu, zejména uzené masné výrobky a produkty rybolovu. Při použití šetrných moderních udících procesů je obsah PAHs v těchto komoditách nízký, na úrovni nekontaminovaných potravin, jejich koncentrace výrazně stoupá při klasických udících procesech, zejména přichází-li potravina do přímého styku s kouřem. Z důvodu bezpečnosti a kvality potravin byly pro obsah PAHs stanoveny maximální limity.
Czech name
Výskyt polycyklických aromatických uhlovodíků v uzených masných výrobcích ve vztahu k současné legislativě
Czech description
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) náleží do skupiny perzistentních organických polutantů. Jsou velmi stabilní, lipofilní, mají schopnost ukládat se v tukové tkáni živých organizmů a svojí toxicitou, mutagenními a karcinogenními vlastnostmi ohrožují lidské zdraví. Mohou se vyskytovat v potravinách a jedním z dietárních zdrojů jsou potraviny živočišného původu, zejména uzené masné výrobky a produkty rybolovu. Při použití šetrných moderních udících procesů je obsah PAHs v těchto komoditách nízký, na úrovni nekontaminovaných potravin, jejich koncentrace výrazně stoupá při klasických udících procesech, zejména přichází-li potravina do přímého styku s kouřem. Z důvodu bezpečnosti a kvality potravin byly pro obsah PAHs stanoveny maximální limity.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
48-52
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—