All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Escherichia coli: characteristics and importance in meat processing

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873045" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873045 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Escherichia coli. Skupiny E. coli a jejich význam z pohledu bezpečnosti masa

  • Original language description

    Escherichia coli je komenzální bakterie, která se vyskytuje běžně v přírodě včetně tlustého střeva člověka. Přítomnost E. coli (a i dalších příbuzných mikroorganismů) bývá indikátorem fekálního znečistění a porušení hygienické kázně v potravinářských provozech. Současně řada kmenů E. coli je patogenní jak pro zvířata, tak i pro člověka a jsou popsány jako původci alimentárních onemocnění. Tyto patogenní E. coli se dělí do 6 skupin: enteropatogenní (EPEC), enteroinvazivní (EIEC), enterotoxigenní (ETEC),enterohemoragické (EHEC), enteroagregativní (EAgEC) E. coli a difuzně adherentní (DAEC). Mezi nejdůležitější skupinu rodu E. coli patří verocytoxigenní E. coli, které jsou charakterizované schopností produkovat toxiny známé pod názvem Shiga-like toxin. Významným zdrojem verotoxigenních kmenů E. coli je především skot. Výskyt verotoxigenních kmenů E. coli ve střevním obsahu skotu je velmi rozdílný a řada studií uvádí různou prevalenci těchto kmenů. Onemocnění člověka způsobené VTEC nejčas

  • Czech name

    Escherichia coli. Skupiny E. coli a jejich význam z pohledu bezpečnosti masa

  • Czech description

    Escherichia coli je komenzální bakterie, která se vyskytuje běžně v přírodě včetně tlustého střeva člověka. Přítomnost E. coli (a i dalších příbuzných mikroorganismů) bývá indikátorem fekálního znečistění a porušení hygienické kázně v potravinářských provozech. Současně řada kmenů E. coli je patogenní jak pro zvířata, tak i pro člověka a jsou popsány jako původci alimentárních onemocnění. Tyto patogenní E. coli se dělí do 6 skupin: enteropatogenní (EPEC), enteroinvazivní (EIEC), enterotoxigenní (ETEC),enterohemoragické (EHEC), enteroagregativní (EAgEC) E. coli a difuzně adherentní (DAEC). Mezi nejdůležitější skupinu rodu E. coli patří verocytoxigenní E. coli, které jsou charakterizované schopností produkovat toxiny známé pod názvem Shiga-like toxin. Významným zdrojem verotoxigenních kmenů E. coli je především skot. Výskyt verotoxigenních kmenů E. coli ve střevním obsahu skotu je velmi rozdílný a řada studií uvádí různou prevalenci těchto kmenů. Onemocnění člověka způsobené VTEC nejčas

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    25

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    45-51

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database