Comparison of beta-carotene Contains Between Domestic and Foreign Apricot
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873212" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873212 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání obsahu beta-karotenu u tuzemských a zahraničních meruněk
Original language description
Karotenoidy se řadí mezi významné antioxidanty. Článek srovnává jejich obsah v různých odrůdách meruněk a ty porovnává s údaji ze zahraničí. Analyzovány byly odrůdy meruněk Goldrich, Velkopavlovická, Rakovského, Bergeron a Maďarská ze sadů v oblasti Kyjovska. Analýza byla provedena uv-vis spektrofotometrem. Z výsledků vyplývá, že obsah beta-karotenu se lišil mezi odrůdami Bergeron a Maďarská, Bergeron a Rakovského (p{0,05) a mezi odrůdami Bergeron a Goldrich (p{0,01). Při srovnání se zahraničím vyplývározdíl v koncentraci beta-karotenu v meruňkách pocházejících z ČR a u odrůd z Pákistánu, kde byl obsah beta-karotenu až o 222 % vyšší. Hodnoty obsahu beta-karotenu u meruněk z ČR a Chorvatska byly vyšší o 0,1 % a 25,3 %, dle pěstitelské oblasti.
Czech name
Srovnání obsahu beta-karotenu u tuzemských a zahraničních meruněk
Czech description
Karotenoidy se řadí mezi významné antioxidanty. Článek srovnává jejich obsah v různých odrůdách meruněk a ty porovnává s údaji ze zahraničí. Analyzovány byly odrůdy meruněk Goldrich, Velkopavlovická, Rakovského, Bergeron a Maďarská ze sadů v oblasti Kyjovska. Analýza byla provedena uv-vis spektrofotometrem. Z výsledků vyplývá, že obsah beta-karotenu se lišil mezi odrůdami Bergeron a Maďarská, Bergeron a Rakovského (p{0,05) a mezi odrůdami Bergeron a Goldrich (p{0,01). Při srovnání se zahraničím vyplývározdíl v koncentraci beta-karotenu v meruňkách pocházejících z ČR a u odrůd z Pákistánu, kde byl obsah beta-karotenu až o 222 % vyšší. Hodnoty obsahu beta-karotenu u meruněk z ČR a Chorvatska byly vyšší o 0,1 % a 25,3 %, dle pěstitelské oblasti.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
69
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
58-60
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—