Determination of ?-carotene in selected varieties of apricots
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874430" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874430 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení obsahu ?-karotenu u vybraných odrůd meruněk
Original language description
Cílem práce bylo stanovení a porovnání obsahu u 11 odrůd meruněk původem z jižní Moravy. Vzorky meruněk byly extrahovány ve směsi etanol a hexan a následně analyzovány metodou UV-VIS spektrofotometrie. Obsah ?-karotenu se pohyboval v rozmezí 7,551 - 13,621 mg/100g vzorku. Nejvyšší koncentrace ?-karotenu byla nalezena u odrůd Betinka Penta, Marlen MLE - 1 a Betinka Julior. Naopak nejnižší byl zjištěn u odrůd Radka, Tomcot a Goldrich. Výsledky ukazují, že meruňky obsahují poměrně cenný zdroj ?-karotenu, který je však odvislý od dané odrůdy.
Czech name
Stanovení obsahu ?-karotenu u vybraných odrůd meruněk
Czech description
Cílem práce bylo stanovení a porovnání obsahu u 11 odrůd meruněk původem z jižní Moravy. Vzorky meruněk byly extrahovány ve směsi etanol a hexan a následně analyzovány metodou UV-VIS spektrofotometrie. Obsah ?-karotenu se pohyboval v rozmezí 7,551 - 13,621 mg/100g vzorku. Nejvyšší koncentrace ?-karotenu byla nalezena u odrůd Betinka Penta, Marlen MLE - 1 a Betinka Julior. Naopak nejnižší byl zjištěn u odrůd Radka, Tomcot a Goldrich. Výsledky ukazují, že meruňky obsahují poměrně cenný zdroj ?-karotenu, který je však odvislý od dané odrůdy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
233-236
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—