All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Factors affecting fatty acid content in bovine milk from Czech farms

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873572" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873572 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kravském mléce z českých farem

  • Original language description

    Obsah mastných kyselin v kravském mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí. Analyzované vzorky mléka byly odebírány z farem v České republice během zimního a letního období roku 2013 a 2014. Jednalo se o tři typy farem: ekologický způsob chovu, konvenční způsob chovu s venkovní pastvou během letního období a konvenční způsob chovu bez venkovní pastvy. Tato práce je zaměřena pouze na mastné kyseliny s významným zastoupením v mléčném tuku. Nejvyšších koncentrací ve všech analyzovaných vzorcích dosahovala kyselina palmitová (kolem 250 mg.g-1), v pořadí druhá za ní následovala kyselina olejová (dosahovala koncentrací kolem 180 mg.g-1). Nebyly zjištěny žádné statisticky významné závislosti obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem (C4:0 až C14:0) na typu farmy. Obsah mastných kyselin s delším řetězcem však na typu farmy závisí. Bylo zjištěno, že koncentrace kyseliny palmitové je statisticky vysoce významně (p ( 0,01) vyšší v mléce z konvenčních farem, kde zvířata nemají možnost pastvy oproti mléku pocházejícímu z farem ekologických, resp. konvenčních, kde se zvířata v průběhu letního období pasou. Opačný výsledek vykázala kyselina stearová, jejíž koncentrace je statisticky vysoce významně (p ( 0,01) nižší v mléce z konvenčních farem, kde zvířata nemají možnost pastvy oproti mléku pocházejícímu z dalších dvou typů farem.

  • Czech name

    Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kravském mléce z českých farem

  • Czech description

    Obsah mastných kyselin v kravském mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí. Analyzované vzorky mléka byly odebírány z farem v České republice během zimního a letního období roku 2013 a 2014. Jednalo se o tři typy farem: ekologický způsob chovu, konvenční způsob chovu s venkovní pastvou během letního období a konvenční způsob chovu bez venkovní pastvy. Tato práce je zaměřena pouze na mastné kyseliny s významným zastoupením v mléčném tuku. Nejvyšších koncentrací ve všech analyzovaných vzorcích dosahovala kyselina palmitová (kolem 250 mg.g-1), v pořadí druhá za ní následovala kyselina olejová (dosahovala koncentrací kolem 180 mg.g-1). Nebyly zjištěny žádné statisticky významné závislosti obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem (C4:0 až C14:0) na typu farmy. Obsah mastných kyselin s delším řetězcem však na typu farmy závisí. Bylo zjištěno, že koncentrace kyseliny palmitové je statisticky vysoce významně (p ( 0,01) vyšší v mléce z konvenčních farem, kde zvířata nemají možnost pastvy oproti mléku pocházejícímu z farem ekologických, resp. konvenčních, kde se zvířata v průběhu letního období pasou. Opačný výsledek vykázala kyselina stearová, jejíž koncentrace je statisticky vysoce významně (p ( 0,01) nižší v mléce z konvenčních farem, kde zvířata nemají možnost pastvy oproti mléku pocházejícímu z dalších dvou typů farem.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015

  • ISBN

    978-80-7509-219-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    61-66

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 4, 2015

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article