Fatty acid spectrum of sheep and goat milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873573" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873573 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Spektrum mastných kyselin v ovčím a kozím mléce
Original language description
Obsah mastných kyselin (MK) byl stanoven v ovčím, kozím a kravském mléce pomocí plynové chromatografie s plameno-ionizační detekcí. Vzorky mléka byly odebírány z různých farem v České republice v průběhu let 2013, 2014 a 2015. Naše výsledky ukázaly, že kozí mléko obsahuje více nasycených MK než mléko kravské a ovčí. Kravské mléko obsahuje nejvíce mononenasycených MK a ovčí mléko obsahuje nejvyšší hladiny polynenasycených MK. Nejvíce zastoupenými MK ve všech třech druzích mléka jsou kyselina palmitová a olejová. Množství kyseliny kaprinové a kaprylové je významně vyšší v kozím a ovčím mléce než v mléce kravském. Obsah trans MK je nejnižší v mléce kozím a nejvyšší v mléce ovčím.
Czech name
Spektrum mastných kyselin v ovčím a kozím mléce
Czech description
Obsah mastných kyselin (MK) byl stanoven v ovčím, kozím a kravském mléce pomocí plynové chromatografie s plameno-ionizační detekcí. Vzorky mléka byly odebírány z různých farem v České republice v průběhu let 2013, 2014 a 2015. Naše výsledky ukázaly, že kozí mléko obsahuje více nasycených MK než mléko kravské a ovčí. Kravské mléko obsahuje nejvíce mononenasycených MK a ovčí mléko obsahuje nejvyšší hladiny polynenasycených MK. Nejvíce zastoupenými MK ve všech třech druzích mléka jsou kyselina palmitová a olejová. Množství kyseliny kaprinové a kaprylové je významně vyšší v kozím a ovčím mléce než v mléce kravském. Obsah trans MK je nejnižší v mléce kozím a nejvyšší v mléce ovčím.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník z odborného semináře Jakost a zdravotní nezávadnost syrového mléka
ISBN
978-80-7305-764-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
32-35
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 22, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—