Resistance of lactobacilli isolated from milk products to antimicrobials
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873597" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873597 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027162:_____/15:#0001318
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám
Original language description
Důležitým kritériem pro vyhodnocení bezpečnosti laktobacilů používaných jako startovací či probiotické kultury se stala absence získané rezistence k antimikrobiálním látkám, neboť laktobacily mohou být rezervoáry determinant této rezistence s možností horizontálního přenosu genů na jiné bakterie, včetně patogenních. Cílem této práce bylo sledování citlivosti/rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám. Metodou polymerázové řetězové reakce bylo identifikováno 80 obligátně a fakultativně heterofermentativních laktobacilů (L. brevis, L. paracasei, L. curvatus, L. fermentum, L. plantarum a L. rhamnosus) pocházejících z BIO mléčných výrobků (n=52) a sýrů (n=10) z tržní sítě České republiky. Pomocí mikrodiluční metody bylyu laktobacilů stanoveny minimální inhibiční koncentrace k ampicilinu, gentamicinu, chloramfenikolu, streptomycinu, tetracyklinu, erytromycinu a klindmycinu a na základě breakpointů stanovených EFSA byla u kmenů sledována rezistence k jed
Czech name
Rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám
Czech description
Důležitým kritériem pro vyhodnocení bezpečnosti laktobacilů používaných jako startovací či probiotické kultury se stala absence získané rezistence k antimikrobiálním látkám, neboť laktobacily mohou být rezervoáry determinant této rezistence s možností horizontálního přenosu genů na jiné bakterie, včetně patogenních. Cílem této práce bylo sledování citlivosti/rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám. Metodou polymerázové řetězové reakce bylo identifikováno 80 obligátně a fakultativně heterofermentativních laktobacilů (L. brevis, L. paracasei, L. curvatus, L. fermentum, L. plantarum a L. rhamnosus) pocházejících z BIO mléčných výrobků (n=52) a sýrů (n=10) z tržní sítě České republiky. Pomocí mikrodiluční metody bylyu laktobacilů stanoveny minimální inhibiční koncentrace k ampicilinu, gentamicinu, chloramfenikolu, streptomycinu, tetracyklinu, erytromycinu a klindmycinu a na základě breakpointů stanovených EFSA byla u kmenů sledována rezistence k jed
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
65
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
790-794
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—