All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Resistance of lactobacilli isolated from milk products to antimicrobials

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873597" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873597 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027162:_____/15:#0001318

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám

  • Original language description

    Důležitým kritériem pro vyhodnocení bezpečnosti laktobacilů používaných jako startovací či probiotické kultury se stala absence získané rezistence k antimikrobiálním látkám, neboť laktobacily mohou být rezervoáry determinant této rezistence s možností horizontálního přenosu genů na jiné bakterie, včetně patogenních. Cílem této práce bylo sledování citlivosti/rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám. Metodou polymerázové řetězové reakce bylo identifikováno 80 obligátně a fakultativně heterofermentativních laktobacilů (L. brevis, L. paracasei, L. curvatus, L. fermentum, L. plantarum a L. rhamnosus) pocházejících z BIO mléčných výrobků (n=52) a sýrů (n=10) z tržní sítě České republiky. Pomocí mikrodiluční metody bylyu laktobacilů stanoveny minimální inhibiční koncentrace k ampicilinu, gentamicinu, chloramfenikolu, streptomycinu, tetracyklinu, erytromycinu a klindmycinu a na základě breakpointů stanovených EFSA byla u kmenů sledována rezistence k jed

  • Czech name

    Rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám

  • Czech description

    Důležitým kritériem pro vyhodnocení bezpečnosti laktobacilů používaných jako startovací či probiotické kultury se stala absence získané rezistence k antimikrobiálním látkám, neboť laktobacily mohou být rezervoáry determinant této rezistence s možností horizontálního přenosu genů na jiné bakterie, včetně patogenních. Cílem této práce bylo sledování citlivosti/rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám. Metodou polymerázové řetězové reakce bylo identifikováno 80 obligátně a fakultativně heterofermentativních laktobacilů (L. brevis, L. paracasei, L. curvatus, L. fermentum, L. plantarum a L. rhamnosus) pocházejících z BIO mléčných výrobků (n=52) a sýrů (n=10) z tržní sítě České republiky. Pomocí mikrodiluční metody bylyu laktobacilů stanoveny minimální inhibiční koncentrace k ampicilinu, gentamicinu, chloramfenikolu, streptomycinu, tetracyklinu, erytromycinu a klindmycinu a na základě breakpointů stanovených EFSA byla u kmenů sledována rezistence k jed

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    65

  • Issue of the periodical within the volume

    10

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    790-794

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database